2016/01/08

Sałatka z quinoa z prażonymi nerkowcami i żurawiną

Pyszna i zdrowa sałatka, która znakomicie nadaje się na lunch. Smakowite połączenie quinoa z dużą ilością chrupkiej sałaty i ziół, prażonych nerkowców i słodko kwaśnych żurawin, przyprawionych aromatycznym i orzeźwiającym dressingiem miętowo-koperkowym.
~Składniki~


  • 1 szklanka quinoa
  • otarta skórka z 1/2 lub 1 nie woskowanej cytryny
  • 1/4 szklanka soku z cytryny
  • 6 szklanek mix sałatek ( szpinak, rukola, roszponka)
  • 1/4 szklanka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki świeżej mięty
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki koperku
  • 1 szklanka prażonych nerkowców
Quinoa ugotować i wystudzić - można z uprzedzeniem dzień wcześniej. Pokroić koperek i mięte. Dodać skórkę i sok cytrynowy, oliwę z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Sałatkę umyć, wysuszyć. Większe listki porwać na mniejsze. Quinoa i mix sałatkowy wymieszać. Dodać nerkowce i żurawinę. Dressing ziołowy wymieszać z resztą składników. Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki aby składniki dobrze połączyły się i przeszły smakiem.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Quinoa salad with roasted cashews and cranberries

Delicious and healthy salad that is perfect for lunch. You can prepare it in the evening, and in the morning just put it in a container and take to work. A tasty combination of quinoa with plenty of crisp lettuce and herbs, roasted cashews and sweet and sour cranberries with spiced, aromatic and refreshing mint and dill dressing.
~Ingredients~
  • 1 cup quinoa
  • grated zest of 1/2 or 1 does not waxed lemons
  • 1/4 cup lemon juice
  • 1/4 cup olive oil
  • 6 cups mixed salad (spinach, arugula, lamb's lettuce)
  • 1/2 cup fresh mint
  • 1/4 cup dill
  • 1 cup roasted cashews
  • 1/2 cup dried cranberries
Quinoa cook and cool down - can bias the day before. Chop the dill and mint. Add the zest and lemon juice, olive oil. Season with salt and pepper and mix. Wash and dry the salad. Larger leaves cut into smaller ones. Mix the quinoa with the salad. Add cashews and cranberries. Herbal dressing mix with the rest of the ingredients. Let it stand for approx. 1 hr. down in the refrigerators for the ingredients to merge well.
Bon Appetit

2 komentarze: