2016/01/11

Ciasteczka z masłem orzechowym i żurawiną

Drobne, kruche ciasteczka z  mąki kokosowej i bananowej. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Przepyszne i zdrowe połączenie masła orzechowego i żurawiny.
~Składniki na ok. 12-15 sztuk~
  • 100 gr oleju kokosowego
  • 75 gr masła orzechowego z kawałkami orzechów 
  • 30 gr mąki kokosowej
  • 40 gr mąki bananowej lub kasztanowej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 gr suszonej żurawiny 
Olej kokosowy roztopić. Dodać ksylitol, jajko, masło orzechowe, esencje waniliową. Rozbełtać. Mąki i sodę oczyszczoną wymieszać. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Na koniec wmieszać suszoną żurawinę. Ciasto będzie dość luźne. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć, wykładając na blachę w niewielkich odstępach. Piec w 180C ok. 10 min. Do zrumienienia.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Cookies made of peanut butter and cranberries
Small, shortbread cookies made of peanut butter with the addition of coconut and banana flour. Very quick and easy to prepare.  Healthy alternative for something sweet.
~Ingredients for 12-15 pieces~
  • 100 gr coconut oil
  • 75 gr peanut butter with bits of nuts
  • 30 gr coconut flour
  • 40 gr banana or chestnut flour
  • 1 tablespoon xylitol
  • 1 egg
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1/4 teaspoon baking soda
  • 40 gr dried cranberries
Melt the coconut oil. Add xylitol, egg, peanut butter, vanilla essence. Stir. Flour and baking soda mix. Mix dry ingredients with wet. At the end stir in dried cranberries. Dough will be quite loose. Refrigerate for approx. 20 minutes.
On a sheet put a parchment paper for baking. From the dough form balls the size of a walnut. Flatten each ball, lecturing at the plate in small increments. Bake at 180C approx. 10 min. To browning.
Bon Appetit.

6 komentarzy: