Kolejny przepis na ciasteczka owsiane z mnóstwem bakalii i jabłek. Delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Z przepisu wychodzi ich całkiem sporo! Pyszne, wręcz uzależniające w smaku, w mgnieniu oka znikają ze stołu. Warte każdego kęsa! Polecam.
~Składniki~
- 1 szklanka mąki orkiszowej drobnej lub pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka cukru trzcinowego drobnego
- 1 jajko
- 150 gr miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
- 10 sztuk daktyli drobno pokrojonych
- 50 gr orzechów pekan
- 2 małe lub 1 duże jabłko, obrane i drobno pokrojone
Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać jajko i esencje waniliową miksując do połączenia składników.
Mąkę orkiszową, owsianą, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i sól wymieszać.
Suche składniki dodać do masy maślano - jajecznej. Na koniec dodać bakalie i jabłka. Dokładnie połączyć składniki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać w niewielkich odstępach. Piec w 180C ok. 15 min. do lekkiego zrumienienia. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Oatmeal cookies with apples and raisins
Another recipe for oatmeal cookies with lots of dried fruits and apples. Slightly crispy on the outside and soft, gently pulling on the inside. They are made easily and quickly. That provision leaves a lot of them. Delicious, with almost addictive taste, quickly disappearing from the table. Worth every bite!
~Ingredients~
- 1 cup spelled flour or whole-wheat minor
- 1 cup oat flour
- 0.5 cups of oatmeal
- 1 cup sugar cane fine
- 1 egg
- 150 gr unsalted butter, softened
- 1 teaspoon of baking powder
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1/4 teaspoon ground cloves
- pinch of salt
- 10 pcs. Of finely chopped dates
- 50 gr pecan nuts
- 2 small or 1 large apple, peeled and finely chopped
Cream the butter with sugar until fluffy. Add egg and vanilla essences mixing until combined.
Spelled flour, oatmeal, baking powder, cinnamon, cloves and salt mix.
Add the dry ingredients to the butter - egg weight. Finally add raisins and apples. Thoroughly combine the ingredients.
Sheet parchment with paper for baking. From the dough form walnut-sized balls. Put them in small increments. Bake at 180C approx. 15 minutes. to slight browning. Cool on a wire rack. Store in an airtight container.
Bon Appetit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz