2015/11/21

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i quinoa

Uwielbiam zupę pomidorową, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wraz z nadejściem chłodnych dni mam na nią szczególną ochotę. Próbując za każdym razem poeksperymentować, lubię użyć nowych przypraw lub nieco innych składników, które na pierwszy rzut mogą całkiem zmienić, a nawet pogorszyć smak. Jak się okazuję, pomidorową ciężko jest zepsuć.
To co nadaje jej charakteru i aromatu to oczywiście świeże pomidory. Wszystko inne to kwestia  naszych upodobań kulinarnych. Tym razem użyłam pomidorów odmiany malinowej, mleko kokosowe oraz quinoa. Zupa wyszła smaczna, lekka i aromatyczna i rozgrzewająca. Polecam serdecznie ! :)


~Składniki~
  • 6-8 pomidorów malinowych
  • 2 duże cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 seler naciowy
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 150 gr ugotowanej quinoa
  • 600-700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 2 łyżki sklarowanego masła 
  • sól, pieprz
  • listki bazylii
W garnku roztopić masło, dodać pokrojony seler i cebule. Zeszklić ok. 4-5 min. Dodać pokrojony czosnek. Co chwile mieszając smażyć ok. 3 min. Pomidory zblanszować, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na grube kawałki i razem z sokiem dodać do warzyw. Poddusić ok. 5 min. dodać listek laurowy, cukier kokosowy, sól i pieprz. Zalać bulionem, gotować ok. 20 min. Za pomocą blendera zmiksować zupę. Aby nadać zupie aksamitności można dodatkowo przetrzeć przez sito. Ponownie postawić na ogień ( nie zagotowywać ). Dodać mleczko kokosowe, podgrzać. 
Podawać zupę w miseczkach dodając quinoa i listki bazylii.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Tomato soup with coconut milk and quinoa

I love tomato soup, especially during autumn and winter. With the arrival of cold days I'm in mood for tomatoes. Trying each time to experiment, I like to use new spices or some other ingredients that at first glance may completely change, and even worsen taste. Nothing could be further from the truth because the tomato soup is hard to spoil. My favourite one is soup with fresh tomatoes. They give the soup a character. Everything else is a matter of taste, and our culinary preferences. I used raspberry varieties of tomatoes. The soup came out delicious, light and fragrant with the addition of coconut milk and quinoa, which has warming properties. I would highly recommend trying it.

~Ingredients~
  • 6-8 tomatoes raspberry
  • 2 large onions
  • 3 cloves garlic
  • 1 celery
  • 200 ml. coconut milk
  • 150 gr cooked quinoa
  • 600-700 ml. chicken or vegetable broth
  • 1 bay leaf
  • 1 teaspoon coconut sugar
  • 2 tablespoons clarified butter
  • salt pepper
  • basil leaves
In a saucepan melt the butter, add chopped celery and onions. Fry approx. 4-5 minutes. Add chopped garlic.For a moments stir-fry approx. 3 minutes. Blanch tomatoes, peel the skin and remove the core. Cut into thick pieces and together with the juice add to vegetables. Stew approx. 5 min. add bay leaf, sugar, coconut, salt and pepper. Pour the broth and cook approx. 20 min. Using a blender mix the soup. To give a velvety consistency, soup can be further rubbed through a sieve. Again put on the fire (dont boil). Add the coconut milk and heat.
Serve the soup in bowls adding quinoa and basil leaves.
Bon Appetit.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię pomidorową z mlekiem kokosowym, pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze wszystkich zup pomidorową również wydzielam i mogę ją jeść na okraglo!! Miłej niedzieli Magdo <3

      Usuń