2015/11/18

Deser paleo z czekoladą i malinami

Zdrowa wersja deseru dla tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę. Niewielki kawałek z pewnością zrekompensuje zapotrzebowanie na słodycze. Wszystkie warstwy deseru idealnie kontrastują się ze sobą a kwaśne maliny równoważą słodki smak.


~Składniki na spód~
  • 1 szklanka orzechów makadamia
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
Przygotować okrągłą foremkę o średnicy 18 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki zmiksować w food procesorze. Masę przełożyć do foremki, równomiernie rozprowadzić lekko ugniatając. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz.

~Składniki na warstwę orzechową~

  • 1/3 szklanki pasty migdałowej lub tahini
  • 1/3 syropu z agawy
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować w food procesorze do gładkiej konsystencji.  Przełożyć na spód, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki do stężenia na ok. 1 godz.

~Składniki na polewę czekoladową~

  • 3 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
Składniki na polewę czekoladową zmiksować na gładką konsystencje pozbawioną grudek. Przełożyć na warstwę orzechową. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. do całkowitego stężenia. Wierzch deseru udekorować malinami.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Paleo dessert with macadamia nuts, coconut, almond paste with chocolate and raspberries

A healthy dessert serving as alternative for those who care about slim. A small piece will compensate demand for sweets. All layers dessert perfectly contrast with each other and raspberries balance the sweet taste.

~Ingredients for the base~
  • 1 cup macadamia nuts
  • 1 teaspoon agave syrup
  • 1/2 cup desiccated coconut
  • pinch of salt
Prepare a circular mold having a diameter of 18cm. lined with baking paper. The ingredients mix in a food processor. Mass put into a mold, kneading gently and spreading evenly. Refrigerate for approx.1 hr.

~Ingredients for walnut layer~

  • 1/3 cup almond paste or tahini
  • 1/3 agave syrup
  • 1/4 cup coconut milk
  • 1/2 cup coconut oil
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • pinch of salt
All the ingredients mix in a food processor to a smooth consistency. Put it on the bottom, spread evenly. Refrigerate at a concentration of approx. 1 hr.

~Ingredients for the topping chocolate~

  • 3 tablespoons cocoa with reduced fat content
  • 1/2 cup coconut oil
  • 2 tablespoons agave syrup
Ingredients for the topping chocolate mix to a smooth consistency lump. Transfer to a layer of walnut. Using a spatula spread evenly. Refrigerate for approx. 30 min. to the total concentration. The top of a dessert garnish with raspberries.
Bon Appetit.

4 komentarze:

  1. Ależ to genialnie wygląda! Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym Cie poczęstowała kochana :)) Dziękuje i pozdrawiam!!

      Usuń
  2. Mmm, ależ bym sobie zjadła kawałeczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie wygląda to ciasto!

    OdpowiedzUsuń