Smaczne, proste i bardzo pożywne ciasteczka. Migdały możemy zastąpić dowolnymi, ulubionymi orzechami. Przyjemne do chrupania, idealne do filiżanki gorącej herbaty, w sam raz na pochmurne jesienne dni.
~Składniki~
- 125 gr miękkiego masła
- 1/2 szklanka masła orzechowego
- 120 gr cukru trzcinowego
- 100 gr mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 gr mąki migdałowej
- 65 gr mąki ryżowej
- 85 gr gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kosteczkę ( można pominąć )
- 50 gr migdałów
- 1 jajko
- 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Następnie dodać masło orzechowe. W miseczce wymieszać wszystkie mąki i proszek do pieczenia. Do maślano- orzechowej masy dodać partiami mąki i jajko. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzechu włoskiego. Wykładać w niewielkich odstępach, dodając do każdego ciastka migdał lekko go dociskając. Piec w 175C ok. 10--12 min. do zrumienienia. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego.
Cudne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo Magda!! Dziękuje i pozdrawiam :D
UsuńMmm, schrupałabym takie ciasteczko... A najlepiej dwa! :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do wypróbowania..:)) Dziękuje i serdecznie pozdrawiam :D
UsuńJak zobaczyłam te ciasteczka to przypomniało mi się moje dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Serdecznie dziękuje i pozdrawiam :D
Usuń