2015/11/28

Hummus z pieczonej dyni i nerkowców

Pasta z dodatkiem sezonowej dyni, którą upiekłam wydobywając z niej cudowny słodkawy smak. Wszystkie smaki dobre ze sobą współgrają. Hummus delikatny w smaku, o przyjemnej konsystencji. 


~Składniki~
  • 1 szklanka nerkowców 
  • połówka dyni piżmowemu (butternut pumpkin)
  • 1/4 szklanki tahini
  • 3 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki pimenton
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • wody ( opcjonalnie )
  • 5-8 sztuk prażonych nerkowców 
Nerkowce zalać letnią wodą na ok. 3 godz. Dynie upiec w 200C ok. 45-60 min.
Nerkowce odcedzić z wody. Przełożyć do food procesora, zmiksować. Dodać upieczoną dynie, obraną ze skórki i pokrojoną na kawałki i resztę składników. Zmiksować do jednolitej, gładkiej konsystencji. W razie konieczności dodać wodę. Pasta nie powinna być za gęsta. Przełożyć do miseczki, skropić oliwą, posypać papryką pimenton. Na wierzch wyłożyć prażone nerkowce.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Hummus made of roasted pumpkins and cashew

Paste that I made using seasonal pumpkin, which was baked, bringing with it wonderful sweetish taste with the addition of cashew. All tastes good meshed together. Delicate in flavor with a pleasant consistency.

~Ingredients~
  • 1 cup cashews
  • piżmowemu half pumpkin (butternut pumpkin)
  • 1/4 cup tahini
  • 3 garlic clove
  • 1 teaspoon smoked paprika Pimenton
  • 1/2 teaspoon cumin
  • 1/3 cup lemon juice
  • 1/4 teaspoon salt
  • 2 tablespoons olive oil
  • water (optional)
  • 5-8 pieces of roasted cashews
Cashews pour in lukewarm water for approx. 3 hours. Pumpkins bake at 200C for approx. 45-60 min.
Cashews drain in the water. Transfer to a food processor, blend. Add the baked pumpkin, peeled and chopped into pieces and the rest of the ingredients. Blend to a uniform smooth consistency. If necessary, add water. Pasta should not be too dense. Transfer to a bowl, drizzle with olive oil, sprinkle with paprika Pimenton. On top put roasted cashews.
Bon Appetit.

4 komentarze:

  1. dynia i nerkowce to dwa produkty, których nigdy nie brakuje w mojej kuchni, a ja mogę się nimi zajadać kilogramami! zatem to zdecydowanie propozycja dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nic innego mi nie zostaje jak zachęcić do wypróbowania!! Dziękuje Magda i pozdrawiam :D

      Usuń
  2. Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się i mam nadzieje że posmakuje. Dziękuje i pozdrawiam :D

      Usuń