Doskonały chlebek, wilgotny i aromatyczny. O mocnym i wyrazistym bananowo - czekoladowym smaku z chrupiącymi orzechami laskowymi. W sam raz na jesienną porę, gdy mamy ochotę na smaczne i domowe ciasto. Zapraszam do wypróbowania.
~Składniki~
- 4 dojrzałe banany
- 120 gr cukru muscovado
- 1 duże jajko
- 100 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 35 gr mąki orkiszowej drobnej
- 100 gr roztopionego masła
- 50 gr kakao
- 50 gr orzechów laskowych
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Orzechy laskowe podpiec w piekarniku. Ściągnąć popękaną brązową skórkę. Wystudzić i niezbyt grubo posiekać.
2. Banany rozgnieść za pomocą widelca na bardziej lub mniej gładkie puree. Dodać roztopione masło, cukier, jajko i esencje waniliową. Wszystko wymieszać.
3. W misce przesiać mąki, kakao, sodę oczyszczoną i sól.
4. Suche składniki wymieszać z mokrymi do połączenia składników. Do sylikonowej lub metalowej foremki o wymiarach 7x15 cm. przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch. Posypać orzechami laskowymi.
5. Piec w 175C ok. 55-65 min. do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Banana-chocolate bread with hazelnuts
Excellent bread, very moisty and aromatic. It has a strong and distinctive taste of bananas and chocolate with crunchy hazelnuts. Just in time for the autumn season when we feel a need for delicious and homemade cake. Feel free to try.
~Ingredients~
- 4 very ripe bananas
- 120 gr muscovado sugar
- 1 large egg
- 100 gr wholemeal spelled flour
- 35 gr spelled flour fine
- 100 gr melted butter
- 50 gr cocoa
- 50 gr hazelnuts
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 teaspoon baking soda
- 1/4 teaspoon salt
A method of preparation:
1. hazelnuts bake in the oven. Remove cracked brown skin. Let it cool and not too coarsely chop.
2. Bananas mash with a fork more or less to a smooth puree. Add the melted butter, sugar, egg and vanilla essence. Mix all.
3. In a bowl, sift flour, cocoa, baking soda and salt.
4. The dry ingredients mix with wet until combined. The silicone or metal mold with dimensions of 7x15 cm. turn with the dough. Align the top. Sprinkle with nuts.
5. Bake at 175C approx. 55-65 min. to a dry stick. Let it cool on a wire rack.
Bon Appetit.
Mmm, wygląda po prostu cudownie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze!! Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :D
UsuńJaki wspaniały! Uwielbiam chlebek bananowy :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubie tego typu wypieki. Smak nabierają z czasem i długo zachowują swieżość. Bardzo dziękuje kochana <3
Usuń