2015/11/01

Włoskie ciasteczka migdałowe

Bardzo smaczne maleństwa o wyrazistym, migdałowym smaku. Chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Ciasteczka są szybkie oraz łatwe w przygotowaniu. We Włoszech podaje się do nich wino lub likier. Uzależniające, na jednym ciężko zaprzestać - można je jeść na okrągło.


~Składniki~
  • 3 białka kurzych jaj
  • 250 gr mąki migdałowej 
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej 
  • Cukier puder trzcinowy do obtoczenia ciastek
Białka ubić dodając sok z cytryny na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier kokosowy. Dodać stopniowo mąkę migdałową i esencje migdałową  delikatnie wymieszać. Ciasto owinąć w folie spożywczą, nadając kształt podłużnego cylindra. Wstawić do lodówki na ok. 2 godz. lub całą noc. Masa powinna dobrze stężeć. Ciasto podzielić na ok. 20-25 równych kawałków. Każdy kawałek obtoczyć w cukrze pudrze.   Blachę wyłożyć matą sylikonową lub papierem do pieczenia. Ciastka wykładać w niewielkich odstępach od siebie, lekko spłaszczając. Piec w 160C ok. 16-18 min. Całkowicie wystudzić i przełożyć na kratkę. Przechowywać w szczelnym pojemniku. 
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Italian almond cookies

Very tasty cookies with an expressive, almond flavor. Crispy on the outside and soft, gently pulling on the inside. Cookies are based on small amout of ingredients and are convenient to prepare. In Italy they are being served with wine or liqueur. Addictive - it's hard to stop on one - you can eat them all the time.

~Ingredients~
  • 3 hen egg
  • 250 gr almond flour
  • 1/2 cup coconut sugar
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1 teaspoon almond
  • Powdered sugar cane to rounding cookies
Beat the whites to stiff, adding lemon juice. At the end of churning add sugar coconut. Gradually add almond flour, almond essence and mix gently. Wrap dough in plastic wrap, into the shape of an elongated cylinder. Refrigerate for approx. 2 hours. or all night. The mixture should concentrate well. Divide the dough into approx. 20-25 equal pieces. Each piece coat with powdered sugar. The metal sheet is a silicone mat or parchment paper for baking. Cookies put on small distance from each other, slightly flattening. Bake at 160C approx. 16-18 min. Totally cool down and put on the grill. Store in an airtight container.
Bon Appetit.

4 komentarze: