Pełnowartościowa sałatka z mnóstwem pysznych i zdrowych składników. Sycąca i lekko pikantna, dająca energie na cały dzień. Idealnie pasuje na jesienną, pochmurną pogodę.
~Składniki~
- 1 bakłażan
- 1/2 szklanki ugotowanej quinoa
- 400 gr ugotowanej cieciorki
- 80-100 ml bulionu warzywnego
- 50 gr migdałów
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki pimenton
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki mix sałatek
~Dressing~
- 1 łyżeczka papryki pimenton
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu.
- Składniki dressingu połączyć ze sobą i dobrze wymieszać.
Sposób przygotowania: bakłażan pokroić w kostkę. Skropić 1/2 łyżki oliwy, dodać paprykę pimenton, sól. Dokładnie przemieszać przyprawy z bakłażanem. Wyłożyć na blachę. Piec w 200C ok. 35-40 min. Co jakiś czas przemieszać bakłażany dla równomiernego upieczenia. Za 10 minut do końca pieczenia włożyć na blachę migdały i piec razem z bakłażanem.
Na patelnie dodać oliwę i lekko podsmażyć czosnek, dodać paprykę pimenton i cieciorkę, po 5 minutach wlać ok. 100 ml. bulionu warzywnego. Podusić do momentu aż cały bulion wchłonie się do cieciorki, dodać ugotowaną quinoa. Następnie upieczony bakłażan i migdały. Przełożyć do dużej miski dodać mix sałatek i polać dressingiem. Dokładnie przemieszać. Podawać od razu.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Warm salad made of roasted eggplants, quinoa, chickpeas, almonds and salad mix with honey-balsamic dressing.
Delicious salad, and even wholesome dish with lots of delicious and healthy ingredients. Satiating and slightly spicy, energizing for the whole day. A perfect match for autumn, cloudy weather.
~Ingredients~
- 1 eggplant
- 1/2 cup of cooked quinoa
- 400 gr. cooked chickpeas
- 80-100 ml. vegetable broth
- 50 gr. almonds
- 1/2 teaspoon cayenne pepper Pimenton
- 1 tablespoon olive oil
- 1/4 teaspoon salt
- 2 cloves garlic
- 3 cups mixed salad
~Dressing~
- 1 teaspoon paprika Pimenton
- 1 tablespoon olive oil
- 2 tablespoons balsamic vinegar
- 1 teaspoon honey
- 1/4 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon white pepper.
- Combine dressing ingredients together and mix well
Preparation: eggplant, cut into cubes. Drizzle with 1/2 tablespoons olive oil, add pepper with salt. Thoroughly mix spices with eggplant. Put on a baking tray. Bake at 200C approx. 35-40 min. Every now eggplant mix for even baking. 10 minutes to the end of the baking sheet put on almonds and bake with eggplant.
Add the olive oil in a frying pan and lightly fry the garlic, add the peppers and chickpeas pimenton. After 5 minutes, pour in approx. 100 ml. vegetable broth. Throttle until the broth is absorbed into chick peas, add cooked quinoa. Then baked eggplant and almonds. Transfer to a large bowl, add the mix of salad and pour over the dressing. Thoroughly mix. Serve immediately.
Bon Appetit.
Uwielbiam takie sałatki! Sycące, zdrowe i aromatyczne! :)
OdpowiedzUsuńTaka sałatka zastępuje normalny posiłek i jest sycąca. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :D
UsuńŚwietna sałatka, super połączyłaś składniki :)
OdpowiedzUsuńCiesze się ze Ci się podoba!! Dziękuje Magda i pozdrawiam ciepło :D
Usuń