2015/11/25

Deser paleo karmelowo-czekoladowy


Paleo to moja propozycja na smaczny deser składający się ze spodu orzechowego, warstwy karmelowej i polewy czekoladowej. Delikatny i rozpływający się w ustach. Przyrządza się go szybko i po 1,5 godziny w lodówce można się nim w pełni delektować! :)




~Składniki na spód orzechowy~
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki kokosowego oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka syropu z agawy
Wszystkie składniki zmiksować w food procesorze. Kwadratową foremkę o wymiarach 18x18 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód foremki wsypać masę. Wyrównać (grzbietem łyżki). Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.



~Składniki na warstwę karmelową~
  • 1 1/2 szklanka daktyli
  • 1/2 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli
Daktyle zalać letnią wodą na ok. 20 min. Do food procesora dodać odsączone daktyle, mleko kokosowe. Zmiksować. Dodać olej kokosowy i sól. Zmiksować do gładkiej aksamitnej konsystencji. Masę przełożyć na warstwę orzechową. Wyrównać za pomącą szpatułki. Schłodzić w lodówce na ok. 30-40 min.



~Składniki na warstwę czekoladową~
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 lyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować w food procesorze. Przełożyć na warstwę karmelową. Schłodzić w lodówce na ok. 20 min. Schłodzone ciasto pokroić na niewielkie kawałki. Podawać z kwaśnymi owocami. Smacznego.






ENGLISH VERSION
Paleo caramel-chocolate dessert

Paleo proposal for a delicious dessert consisting of a nut bottom, a layer of caramel and chocolate coating. Tasty dessert that melts in mouth. It is made quickly, and after 1.5 hours spent in the refrigerator, it is ready to serve and savor.

~The ingredients on the bottom of the nut~
  • 1/2 cup walnuts
  • 1/3 cup ground almonds
  • 3 teaspoons of coconut oil
  • 2 teaspoons cocoa
  • 1 tablespoon agave syru
All the ingredients mix in a food processor. Square mold of dimensions 18x18 put with baking parchment paper. At the bottom pour mold mass. Align (the back of a spoon). Chill in the refrigerator for approx. 30 min.

~Ingredients for the caramel layer~
  • 1 1/2 cup dates
  • 1/2 cup coconut milk
  • 1/2 cup coconut oil
  • 1/4 teaspoon salt
Dates pour in lukewarm water for approx. 20 min. Add to food processor drained dates, coconut milk. Mix. Add coconut oil and salt. Blend to a smooth velvety texture. The mass translate into
walnut layer. Compensate for the quintessential spatula. Cool in the refrigerator approx. 30-40 min.

~Ingredients for the chocolate layer~
  • 2 teaspoons cocoa
  • 4 tablespoons of coconut oil
  • 1 tablespoon agave syrup
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • pinch of salt
All the ingredients mix in a food processor. Transfer to a caramel layer. Cool in refrigerator for approx. 20 min. Chilled dough cut into small pieces. Serve with sour fruits.
Bon Appetit.

8 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! W sam raz na jesienny wieczór we dwoje, cudowny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny! Pięknie się prezentuje i jaki zdrowy! Cudo cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i bardzo się ciesze, że Ci się podoba!! Pozdrawiam ciepło :D

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smacznie i do tego zrobienie nie jest skomplikowane. Jedyne 'bojowe' zadanie to zdobyć te wszystkie produkty;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jakiś czas temu taki zestaw składników mógłby wprowadzić w zakłopotanie. Natomiast teraz jest wszystko do wyboru i koloru. Zachęcam do wypróbowania. Dziękuje Marta i pozdrawiam :))

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuje!! Bardzo mi miło. Serdecznie pozdrawiam :D

      Usuń