2015/11/11

Sałatka z pieczonym bakłażanem, quinoa, cieciorką i dressingiem miodowo-balsamicznym

Pełnowartościowa sałatka z mnóstwem pysznych i zdrowych składników. Sycąca i lekko pikantna, dająca energie na cały dzień. Idealnie pasuje na jesienną, pochmurną pogodę.


~Składniki~
  • 1 bakłażan 
  • 1/2 szklanki ugotowanej quinoa
  • 400 gr ugotowanej cieciorki
  • 80-100 ml bulionu warzywnego
  • 50 gr migdałów 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki pimenton 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki mix sałatek 
~Dressing~
  • 1 łyżeczka papryki pimenton 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu.
  • Składniki dressingu połączyć ze sobą i dobrze wymieszać. 
Sposób przygotowania: bakłażan pokroić w kostkę. Skropić 1/2 łyżki oliwy, dodać paprykę pimenton, sól.  Dokładnie przemieszać przyprawy z bakłażanem. Wyłożyć na blachę. Piec w 200C ok. 35-40 min. Co jakiś czas przemieszać bakłażany dla równomiernego upieczenia. Za 10 minut do końca pieczenia włożyć na blachę migdały i piec razem z bakłażanem. 
Na patelnie dodać oliwę i lekko podsmażyć czosnek, dodać paprykę pimenton i cieciorkę, po 5 minutach wlać ok. 100 ml. bulionu warzywnego. Podusić do momentu aż cały bulion wchłonie się do cieciorki, dodać ugotowaną quinoa. Następnie upieczony bakłażan i migdały. Przełożyć do dużej miski dodać mix sałatek i polać dressingiem. Dokładnie przemieszać. Podawać od razu.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Warm salad made of roasted eggplants, quinoa, chickpeas, almonds and salad mix with honey-balsamic dressing.

Delicious salad, and even wholesome dish with lots of delicious and healthy ingredients. Satiating and slightly spicy, energizing for the whole day. A perfect match for autumn, cloudy weather.

~Ingredients~
  • 1 eggplant
  • 1/2 cup of cooked quinoa
  • 400 gr. cooked chickpeas
  • 80-100 ml. vegetable broth
  • 50 gr. almonds
  • 1/2 teaspoon cayenne pepper Pimenton
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1/4 teaspoon salt
  • 2 cloves garlic
  • 3 cups mixed salad
~Dressing~
  • 1 teaspoon paprika Pimenton
  • 1 tablespoon olive oil
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 1 teaspoon honey
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon white pepper.
  • Combine dressing ingredients together and mix well
Preparation: eggplant, cut into cubes. Drizzle with 1/2 tablespoons olive oil, add pepper with salt. Thoroughly mix spices with eggplant. Put on a baking tray. Bake at 200C approx. 35-40 min. Every now eggplant mix for even baking. 10 minutes to the end of the baking sheet put on almonds and bake with eggplant.
Add the olive oil in a frying pan and lightly fry the garlic, add the peppers and chickpeas pimenton. After 5 minutes, pour in approx. 100 ml. vegetable broth. Throttle until the broth is absorbed into chick peas, add cooked quinoa. Then baked eggplant and almonds. Transfer to a large bowl, add the mix of salad and pour over the dressing. Thoroughly mix. Serve immediately.
Bon Appetit.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki! Sycące, zdrowe i aromatyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka sałatka zastępuje normalny posiłek i jest sycąca. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :D

      Usuń
  2. Świetna sałatka, super połączyłaś składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się ze Ci się podoba!! Dziękuje Magda i pozdrawiam ciepło :D

      Usuń