2015/11/30

Batoniki sezamowe

Bardzo smaczne, lekko chrupiące łakocie z dzieciństwa. Na drugi dzień stają się miękkie i lekko ciągnące. Zawierają tylko cztery składniki. Błyskawiczne i proste w przygotowaniu. Smakują małym i dużym. 


~Składniki~
  • 2 szklanki sezamu 
  • 1 szklanka mąki migdałowej 
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanka syropu z agawy lub miodu
Do miski wsypać sezam i mąkę migdałową. W rondelku roztopić olej kokosowy, dodać syrop z agawy. Miksturę wlać do suchych składników, dokładnie wszystko wymieszać.
Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę sezamową równomiernie wyłożyć.  Wyrównać  i pougniatać za pomocą szpatułki sylikonowej lub grzbietem łyżki. Piec w 180C ok. 10-14 min. do lekkiego zrumienienia. Zostawić do przestygnięcia. Ostrym nożem pokroić na małe, w miarę równe kawałki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Sesame snacks

Very tasty, slightly crispy snacks straight from the childhood times. On the second day, they become soft and slightly pulling. They contain only four ingredients. Rapid and simple to prepare. 

~Ingredients~

  • 2 cups sesame
  • 1 cup almond flour
  • 1/4 cup coconut oil
  • 1/2 cup agave syrup or honey
Pour into a bowl sesame and almond flour. In a saucepan, melt the coconut oil, add agave syrup. Pour the mixture into the dry ingredients, mix everything thoroughly.
Sheet size of 25x35cm put with baking parchment paper. On the mass put evenly sesame. Align using a silicone spatula or back of a spoon. Bake at 180C approx. 10-14 min. to a slight browning. Leave to cool. With a sharp knife cut into small, fairly equal pieces. Store in an airtight container.
Bon Appetit.

4 komentarze:

  1. wow domowe sezamki :D jak ja dawno nie jadłam ich... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przepadałam za nimi w dzieciństwie. Natomiast teraz nabrałam ochotę na takie słodkości. Polecam. Dziękuje Marto i pozdrawiam <3

      Usuń
  2. Lubiłam takie sezamki jak byłam mała, moja mama je robiła :) Muszę kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu dużo się piekło zwłaszcza przez moją babcie. Natomiast sezamki jakoś były nie doceniane. Z czasem smaki się zmieniają i teraz nadrabiam z tym co w dzieciństwie mi nie smakowało. Dziękuje i serdecznie pozdrawiam Magdo :D

      Usuń