2015/01/16

Mini serniczki z borówką amerykańską

Szybki i bardzo łatwy w zrobieniu deser. Na spód użyłam ciastek owsianych bez dodania do nich masła. Udekorowałam borówkami. Do tego typu serniczków będą pasować dowolne owoce maliny, truskawki, jagody. Dzięki nim deser fantastycznie się prezentuje.



~Składniki na ok. 12 sztuk~
  • 140 gr. ciastek pełnoziarnistych ( owsianych lub digestive))
  • 500 gr. twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 130 gr. drobnego cukru trzcinowego
  • 80 ml. śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 15 gr. budyniu śmietankowego
  • 1 łaska wanilii

Wszystkie składniki ( twaróg, jajka, śmietanka ) powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciastka zmiksować w malakserze. Powinna powstać konsystencja drobnego piasku.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki wsypać masę ciasteczkową ok. 1/4 wysokości. Za pomocą szklanki bardzo dobrze pougniatać.
Jajka z cukrem i wanilią zmiksować. Dodać twaróg  miksować tylko do połączenia składników. Następnie dodać śmietankę, kaszę manną i budyń. Starać się nie napowietrzacz sernika, miksując tylko do połączenia składników. Do każdej foremki z ciasteczkami wykładamy mase serową, do wysokości papilotki. Pod czas pieczenia serniczki lekko urosną a po upieczenia z powrotem opadną.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 150C i pieczemy ok.25 min. Upieczone serniczki studzimy przez 30 min. w lekko uchylonym piekarniku. Następnie studzimy przekładając na kratkę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Zdejmujemy papilotki, dekorujemy owocami.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Mini cheesecakes with blueberries


Fast and very easy in making dessert. At the bottom I used oat biscuits without adding a butter. I used the cranberries for the decoration. For this type of cheesecakes any fruit will fit - raspberries, strawberries, blueberries. Thanks to them, dessert looks really great!

Ingredients for approx. 12 pieces 
  • 140 gr wholegrain cookies (oatmeal or digestive)
  • 500 gr quark semi double ground
  • 3 eggs
  • 130 gr caster sugar cane
  • 80 ml whipping cream
  • 2 tablespoons semolina
  • 15 gr custard cream
  • 1 vanilla grace 
All components (cottage cheese, egg, cream) should be at room temperature.
Biscuits mix in the blender. They should be in consistency of fine sand.
Line a mold for muffins cups. Pour into each curlers cookies mass approx. 1/4 height. Using the glass crush them very well.
Mix eggs with sugar and vanilla. Add cottage cheese and mix until it's all combined. Then add the cream, semolina and pudding. Try not to aerate cheesecake, mixing just until combined. Into each mold with cookies teache mass of cheese, up to the curlers. At the time of baking cheesecakes will grow slightly..
Put them in the oven and bake about 25min in 150C. Baked cheesecakes cool down for 30 minutes. slightly tilted in the oven. Then cool them to translate to a box. Put in the fridge for a few hours or overnight. Take off cups and decorate with fruits.
Enjoy your meal.

4 komentarze:

  1. Wyglądają idealnie i bardzo smacznie!
    Z pewnością wykorzystam przepis, bo ostatnio robiłam czekoladowe mini-serniczki i też były świetne!
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglądają w wersji mini :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te borówki rzeczywiście dodają ogromnego uroku serniczkom ;) no i pewnie też wspaniałego smaku!

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń