2015/01/08

Szarlotka marcepanowa

Jabłkowa szarlotka z dużą ilością kwasowych jabłek ( użyłam odmianę Szara reneta ) wcześniej podsmażonych z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, soku i skórki z cytryny z odrobiną sherry. Jabłka otulone kruchutkim dość cienkim ciastem marcepanowym - smaczne jak na ciepło jak i na zimno. Doskonale komponuje się z gałką lodów waniliowych.



~Składniki na ciasto marcepanowe~
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 220 gr zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę
  • 90 gr masy marcepanowej, startej na tarce lub drobno pokrojonej
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo: ok. 1 łyżki bułki tartej

~Nadzienie jabłkowe~

  • 1,5 kg obranych i pokrojonych w plasterki jabłek
  • 50 gr masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki sherry lub likieru owocowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skorka otarta z jednej cytryny

Przygotowujemy nadzienie jabłkowe. W dużym rondlu lub garnku roztapiamy masło, dodajemy przyprawę: cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, skórkę cytrynową, cukier puder. Mieszamy składniki. Dodajemy pokrojone jabłka. Dusimy mieszając co jakiś czas. Jabłka powinny być miękkie lecz nie rozpadać się. Dusimy ok. 12 min. Rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną z sherry, dodajemy do jabłek. Dusimy jabłka 2 min. Wyłączamy i odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy ciasto: do malaksera  dodajemy mąkę, cukier, pokrojone masło, marcepan, jajka, cynamon, proszek do pieczenia, ekstrakt migdałowy, sok z cytryny. Wszystko zmiksować. Powstanie jednolita, dość lepiąca  masa. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą . Schładzamy w lodowce ok. 30 min. Dzielimy ciasto na dwie części: jedną większą cześć 2/3, drugą mniejszą 1/3.
Tortownicę o średnicy 22-23 cm. wysmarować masłem. Rozwałkować 2/3 ciasta i wypełnić nim dno i boki tortownicy ok. 6 cm. wysokości. Posypać dno ciasta bułką tartą. Wyłożyć jeszcze ciepłe jabłka. Rozwałkować pozostałą 1/3 cześć ciasta, wyłożyć na wierzch. Zlepić wierzch ciasta i boki miedzy sobą. Na środku ciasta zrobić nacięcie. Piekarnik rozgr. do 180C piec ok. 50 min. Ciasto powinno całkowicie wystygnąć i dobrze stężeć  zanim zdejmiemy obręcz.
Smacznego.



English version
MARCIPAN APPLE PIE

Apple pie with a ton of sourish apples (I used russet varieties), pre-fried with aromatic spices, juice and rind of lemon with a hint of sherry. Apples wrapped in a thin, fragile marzipan cake. Tasty both warm and cold. Perfectly combines with vanilla ice cream.

Ingredients for the marzipan dough

  • 3 glass. wheat flour
  • 220 gr. cold butter, cut into small cube
  • 90 gr. mass of marzipan, grated on a grater or finely chopped
  • 1 large egg
  • 1/2 glass. sugar cane
  • 1 teaspoon pr. baking
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon almond extract
  • 1 tablespoon lemon juice
  • In addition: approx. 1 tbsp breadcrumbs

Apple filling:
  • 1.5 kg. peeled and sliced apples
  • 50 gr. butter
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 1/2 glass. icing sugar
  • 4 tablespoons sherry or fruit liqueur
  • 1.5 teaspoon cinnamon
  • 1/4 teaspoon ground cloves
  • 1/4 teaspoon nutmeg
  • grated rind of one lemon

Prepare the apple filling. In a large saucepan or pot melt the butter, add the spices: cinnamon, nutmeg, cloves, lemon zest, powdered sugar. Mix the ingredients. Add the sliced apples. Cook stirring occasionally. Apples should be soft but not fall apart. Cook approx. 12 min. Dissolve the cornstarch with sherry, add the apples. Apples cook 2 minutes. Turn off and leave it for cooling off.
Prepare the dough: to a food processor add the flour, sugar, chopped butter, marzipan, eggs, cinnamon, baking powder, almond extract, lemon juice. All mix to a homogeneous, rather sticky mass. We form it into a ball and wrap in plastic food. Chill in the refrigerator approx. 30 min. Divide the dough into two parts, one larger part 2/3, 1/3 of a second less.
Cake tin having a diameter of 22-23 cm. smear with butter. Roll out 2/3 of dough and fill the bottom and sides of springform pan approx. 6 cm. height. Sprinkle the bottom of the cake with breadcrumbs. Put still warm apples. Roll out the remaining dough 1/3 honor, put on top. Stick together top and sides of cake with one another. In the middle of the dough make the cut. Heat oven. 180C for approx. 50 min. The dough should totally cool and concentrate well before you take off the rim.
Enjoy your meal.

2 komentarze: