2015/01/12

Rugelach z nadzieniem z wędzonych śliwek i migdałów

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki na ok. 32 rogalików
  • 230 gr masła zimnego pokrojonego w kostkę
  • 250 gr sera śmietankowego zmielonego 2krotnie
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Składniki na nadzienie:
  • 200 gr śliwek wędzonych
  • 125 gr likieru owocowego
  • 100 gr cukru trzcinowego
  • 60 gr mielonych migdałów
Dodatkowo:
  • 50 gr mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • żółtko rozbełtane z 1 łyżką śmietanki
Do miksera dodajemy pokrojone masło, ser i sól. Miksujemy do połączenia składników. Wykładamy do miski, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto. Powinno powstać miękkie i gładkie ciasto. Formujemy w kulkę, owijamy w folie spożywczą. Schładzamy w lodówce ok. 4 godzin lub całą noc.
W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie. Uprzednio zamoczone śliwki, odsączamy z likieru. Miksujemy na wysokich obrotach na puree. Dodajemy mielone migdały, cukier. Następnie dodajemy sok cytrynowy, miksujemy do powstania jednolitej masy. Nadzienie wykładamy do miseczki.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy koło o średnicy. 30-35 cm. Ciasto kroimy na 16 równych trójkątów. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietanką. Następnie wykładamy połowe nadzienia, pozostawiając rant. Posypujemy ciasto połową mielonych migdałów. Następnie każdy trojkąt rolujemy od szerszej krawędzi do czubka. Gotowe rogaliki wykładamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrowy- cynamonową posypką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy ok.20-25 min. do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Rugelach stuffed with smoked plums and almonds

Ingredients for approx. 32 croissants
  • 230 gr cold butter, diced
  • 250 gr 2-fold ground cream cheese
  • 2 cups flour
  • 1/2 teaspoon salt

Ingredients for the filling:
  • 200 gr smoked plums
  • 125 gr fruit liqueur
  • 100 gr sugar cane
  • 60 gr ground almonds

In addition:
  • 50 gr ground almonds
  • 3 teaspoons of sugar cane
  • 3 tablespoons lemon juice
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • egg lightly beaten with 1 tablespoon of cream
To a blender, add chopped butter, cheese and salt. Blend until combined. Taught in a bowl, add flour, knead the dough. There should be soft and smooth dough. We form it into a ball, wrap in plastic food. Chill in the refrigerator approx. 4 hours or overnight.
In the meantime prepare the filling. Previously soaked plums, withdraw from the liquor. Blend at high speed for mashed potatoes. Add the ground almonds and sugar. Then add the lemon juice, mix it to the creation of a single mass. Teache the filling into a bowl.
Chilled dough divide into 2 parts. Roll diameter circle. 30-35 cm.  Cut dough into 16 equal triangles. The edges of the pastry smear with beaten egg yolk cream. Then teache half the filling, leaving a rant. Sprinkle with half the ground almonds cake. Each triangle then roll over from the wider edge to the tip. Ready croissants teache at baking tray lined with baking paper. Croissants smear with egg yolk and sprinkle with cinnamon. Put into oven preheated to 180C and bake for 20-25 minutes. for browning. Let them cool on a wire rack. They can be stored at room temperature for 3 days.
Enjoy your meal.

3 komentarze:

  1. Wspaniałe! i jeszcze takie nadzienie, że aż ślinka na samą myśl cieknie... :)

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy jest zapach rogalików po wyjęciu z piekarnika!

    OdpowiedzUsuń