Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)
Składniki na ok. 32 rogalików
- 230 gr masła zimnego pokrojonego w kostkę
- 250 gr sera śmietankowego zmielonego 2krotnie
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- Składniki na nadzienie:
- 200 gr śliwek wędzonych
- 125 gr likieru owocowego
- 100 gr cukru trzcinowego
- 60 gr mielonych migdałów
Dodatkowo:
- 50 gr mielonych migdałów
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- żółtko rozbełtane z 1 łyżką śmietanki
Do miksera dodajemy pokrojone masło, ser i sól.
Miksujemy do połączenia składników. Wykładamy do miski, dodajemy mąkę,
zagniatamy ciasto. Powinno powstać miękkie i gładkie ciasto. Formujemy w kulkę,
owijamy w folie spożywczą. Schładzamy w lodówce ok. 4 godzin lub całą noc.
W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie. Uprzednio
zamoczone śliwki, odsączamy z likieru. Miksujemy na wysokich obrotach na puree.
Dodajemy mielone migdały, cukier. Następnie dodajemy sok cytrynowy, miksujemy
do powstania jednolitej masy. Nadzienie wykładamy do miseczki.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy
koło o średnicy. 30-35 cm. Ciasto kroimy na 16 równych trójkątów. Brzegi ciasta
smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietanką. Następnie wykładamy połowe
nadzienia, pozostawiając rant. Posypujemy ciasto połową mielonych migdałów.
Następnie każdy trojkąt rolujemy od szerszej krawędzi do czubka. Gotowe
rogaliki wykładamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki
smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrowy- cynamonową posypką. Wstawiamy do
piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy ok.20-25 min. do zrumienienia.
Wystudzić na kratce. Mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Rugelach stuffed with smoked plums and almonds
Ingredients for approx. 32 croissants
- 230 gr cold butter, diced
- 250 gr 2-fold ground cream cheese
- 2 cups flour
- 1/2 teaspoon salt
Ingredients for the filling:
- 200 gr smoked plums
- 125 gr fruit liqueur
- 100 gr sugar cane
- 60 gr ground almonds
In addition:
- 50 gr ground almonds
- 3 teaspoons of sugar cane
- 3 tablespoons lemon juice
- 1/2 teaspoon cinnamon
- egg lightly beaten with 1 tablespoon of cream
To a blender, add chopped butter, cheese and salt.
Blend until combined. Taught in a bowl, add flour, knead the dough. There
should be soft and smooth dough. We form it into a ball, wrap in plastic food.
Chill in the refrigerator approx. 4 hours or overnight.
In the meantime prepare the filling. Previously soaked
plums, withdraw from the liquor. Blend at high speed for mashed potatoes. Add
the ground almonds and sugar. Then add the lemon juice, mix it to the creation
of a single mass. Teache the filling into a bowl.
Chilled dough divide into 2 parts. Roll diameter
circle. 30-35 cm. Cut dough into 16 equal triangles. The edges of the
pastry smear with beaten egg yolk cream. Then teache half the filling, leaving
a rant. Sprinkle with half the ground almonds cake. Each triangle then roll
over from the wider edge to the tip. Ready croissants teache at baking tray
lined with baking paper. Croissants smear with egg yolk and sprinkle with
cinnamon. Put into oven preheated to 180C and bake for 20-25 minutes. for
browning. Let them cool on a wire rack. They can be stored at room temperature
for 3 days.
Enjoy your meal.
Niezwykle apetyczne. :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! i jeszcze takie nadzienie, że aż ślinka na samą myśl cieknie... :)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Najlepszy jest zapach rogalików po wyjęciu z piekarnika!
OdpowiedzUsuń