Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)
~Składniki~
- 200 gr mąki
- 100 gr masła miękkiego, pokrojonego w kostkę
- 100 ml ciepłego mleka
- 7 gr drożdży instant lub 14 gr świeżych drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół szklanki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cukru waniliowego
~Nadzienie~
- 250 gr sera dwukrotnie zmielonego lub zwykłego
- 50 gr cukru pudru
- jedno żółtko
- laska wanilii
- starta skórka z jednej pomarańczy
- Dodatkowo jedno ubite żółtko z łyżką mleka
Sposób przygotowania
W przypadku drożdży świeżych robimy rozczyn. Dodajemy do drożdży łyżkę mąki, łyżkę cukru i dodajemy 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 min. Drożdże instant bezpośrednio wsypujemy do mąki.
Do misy miksera dodajemy mąkę, drożdże, sól, cukier. Za pomocą haka mieszamy. Dodajemy jajko. Następnie ciepłe mleko ciągle miksując składniki. Następnie dodajemy partiami pokrojone w kostke masło. Ciasto będzie lepkie lecz z łatwością będzie odchodziło od ścianek. Nie podsypując mąki wykładamy ciasto do woreczka foliowego. Musimy go mocno związać i zalewamy ciasto zimną wodą. Odstawiamy do momentu do którego ciasto wypłynie na powierzchnie - zajmie nam to około 40 min.
Ciasto przekładamy na matę sylikonową, delikatnie je zagniatając dzielimy je na równe części formując w kulki. Wykładamy uformowane kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenie lub matą sylikonową.
Do blendera ścieramy skórkę z jednej pomarańczy. Laskę wanilii przecinamy na pół i za pomocą łyżeczki wyszkrobujemy ziarnka wanilii. Twaróg, wanilie, skórkę pomarańczową, cukier puder i żółtko wkladamy do miksera i miksujemy do połaczenia w jednolitą konsystencje.
Za pomocą szklanki formujemy wgłębienie w każdej kulce. Do rękawa cukierniczego wkładamy nadzienie serowe. Wyciskamy twaróg do wgłębień. Powtarzamy tą czynnosć przy pozostałych kulkach. Do każdej masy serowej wkładamy borówki. Miksturą jajeczną, za pomocą pędzelka, smarujemy brzegi ciasta. Czekamy około 15-20 min aż ciasto podrośnie i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 min do złocistego koloru. Wyjmujemy i studzimy upieczone bułeczki na kratce. Smacznego
ENGLISH VERSION
Buns with cheese and berries
Ingredients
- 200 gr flour
- 100 gr soft butter, diced
- 100 ml of warm milk
- 7 gr instant yeast or 14 gr fresh yeast
- 1 egg
- pinch of salt
- half a cup of sugar cane
- half a teaspoon of vanilla sugar
- ~ Filling ~
- 250 gr cheese or plain ground twice
- 50g icing sugar
- one egg yolk
- vanilla pod
- grated rind of one orange
- In addition, one beaten egg with a spoon of milk
Method of preparation
Do fresh yeast solution. Add a tablespoon of flour to the yeast, add a tablespoon of sugar and 50 ml of warm milk. Let it stand for 5 minutes. Instant yeast directly pour into the flour.
To the mixer bowl add flour, yeast, salt and sugar. Mix using a hook. Add the egg. Then warm milk constantly mixing the ingredients. Then add portions of butter, cut into cubes. The dough will be sticky but will easily swerve from the walls. Dont add flour to a dough. Teach it into a plastic bag. We have to strongly bind and pour the dough with cold water. Let it stand until the dough will rise to the surface - this will take you about 40 minutes.
Translate dough on a silicone mat, crimping them gently divide them into equal parts to form into balls. Taught formed balls on the baking tray lined with baking paper or a silicone mat.
Scrub into a blender zest of one orange. Cross the vanilla pod in half and using a teaspoon of vanilla take out the grain. Cottage cheese, vanilla, orange zest, powdered sugar and egg yolk mix in a blender and put our mixes for connections in a uniform consistency.
Using the glasses we form a cavity in each roll. Put cheese filling into a piping bag. Squeeze the curd into the recesses. Repeat the process with the remaining balls. For each curd put blueberries. Using a brush, smear the edges of the dough with the egg mixture. We wait about 15-20 minutes until the dough grows up and put them in the oven to 180 degrees for about 25 minutes until they are golden brown. Remove the baked rolls and cool it on a wire rack.
Bon appetit!
Świetnie wyglądają, tak biedronkowo z tymi kropeczkami :)
OdpowiedzUsuń