- 450 gr. marchewki
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, papryka wędzona
Marchewkę oczyścić, natrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle do zmiękczenia ok. 5 min. Wystudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Marchewkę przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką według uznania. Do wystygnietej marchewki dodać żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywno, wmieszać do marchewki za pomocą szpatułki w kilku turach delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x40. Wyrównać za pomocą szpatułki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20-22 min.
Bardzo ostrożnie przewrócić roladę na lniany ręcznik. Przykryć i zostawić na parę minut do przestudzenia. Ostrożnie ściągnąć papier z rolady.
~Składniki na nadzienie serowo- ziołowe~
- 300 gr. serka śmietankowego ( philadelphia lub almette)
- 1 ząbek czosnku
- zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek
- sól, pieprz
W mikserze rozdrobnic czosnek, następnie dodać pokrojone zioła i serek śmietankowy. Przyprawić. Miksować do połączenia składników. Równomiernie wyłożyć nadzienie na ciasto marchewkowe. Przy pomocy ręcznika zawinąć roladę. Następnie dość ostrożnie, jest dość luźne zawinąć w folie spożywczą. Ciasno zawinąć nadając okrągły kształt roladzie. Wyłożyć na desce i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin. Stężona rolada bardzo dobrze utrzymuje kształt i lekko się kroi. Przechowywać w lodowce ok. 3 dni.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Carrot roulade stuffed with herb-cheese feeling
Very healthy and tasty alternative salty carrot cakes. Not
complicated to prepare, contains very accessible ingredients. Elegantly
presented.
Ingredients for the carrot rolls:
- 450 gr. carrots
- 4 eggs
- 1 tablespoon butter
- salt, pepper, paprika, smoked
Clean carrot, rub on a grater with coarse mesh. Fry with butter
to soften approx. 5 min. Let it cool.
Preheat the oven to 180C. Carrots season with salt, pepper and
smoked paprika to taste. To cooled carrots add yolks and mix. Proteins beat
rigidly, add to carrots mixed with spatula for several rounds gentle stirring.
Put the dough into a rectangular sheet lined with baking paper size 30x40.
Level with a spatula. Put into preheated oven for approx. 20-22 min.
Very carefully turn over the roll on a linen towel. Cover and
leave for a few minutes for cooling off. Carefully take off the paper from
rolls.
Ingredients for the herb-cheese filling
- 300 gr. cream cheese (Philadelphia or Almette)
- 1 clove of garlic
- herbs: parsley, dill, chive
- salt and pepper
In a blender, blend garlic, then add the chopped herbs and
cream cheese. Season. Mix until combined. Evenly put the filling on the carrot
dough. With the help of a towel wrap the roll. Then, carefully, wrap in plastic
food foil. Wrap tightly giving round shape to roulade. Put on board and put
into the refrigerator to the concentration for a few hours. Concentrated
roulade maintain shape very well and slightly cuts. Store in the refrigerator
approx. 3 days.
Enjoy your meal.
To wygląda tak smakowicie, że naprawdę siedzę przed monitorem i się ślinię! :D
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Wygląda przepięknie! Na pewno spróbuję! Kiedyś robiłam podobną roladę ale ze szpinaku, więc ta powinna mi się udać! Super inspiracja!
OdpowiedzUsuń