2015/01/23

Pancakes z serem ricotta i jagodami

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


~Składniki~
  • 100 gr mąki pszennej
  • 120 gr mleka
  • 2 jajka ( osobno białka i żółtka )
  • 250 gr serka ricotta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 150 gr mrożonej lub świeżej jagody
  • 1 łyżeczka miodu
Mrożone jagody wyłożyć na sito. Rozmrozić . Żółtka, ricotte, cukier i mleko wymieszać na gładką masę. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować ciasto do gładkiej jednolitej konsystencji bez grudek. Dodać olej roślinny. Ubić białka  do sztywności dodając szczyptę soli. Do ciasta dodać partiami pianę z białek, delikatnie łącząc składniki. Następnie wsypać jagody i jeszcze raz wymieszać.
Na rozgrzaną patelnie wlać olej, niedużo. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron. Wymieszać sok jagodowy z łyżeczką miodu. Usmażone pancakes'y można podawać ze świeżymi owocami, syropem klonowym, jogurtem naturalnym lub sokiem z jagód. Smacznego! :)






ENGLISH VERSION
Pancakes with ricotta cheese and blueberries

Ingredients
  • 100 gr flour
  • 120 gr of milk
  • 2 eggs (albumen and yolk separately)
  • 250 gr ricotta cheese
  • 1 teaspoon baking powder
  • 3 tablespoons sugar
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • pinch of salt
  • 150g frozen or fresh blueberries
  • 1 teaspoon honey
Frozen berries put on the screen. Thaw. Egg yolks, ricotta, sugar and milk mix, stir until smooth. Pour the flour with the baking powder. Mix the dough into a smooth uniform consistency without lumps. Add vegetable oil. Beat the rigidity of the protein by adding a pinch of salt. Add batches to the dough egg whites, gently combining the ingredients. Then pour the berries and mix again.
On the hot frying pan add oil, but not too much. Apply using a spoon to form round portions of dough fritters. Fry on both sides. Blueberry juice mix with a teaspoon of honey. Fried pancakes may be administered with the fresh fruits, maple syrup, yoghurt or juice of the berry.
Enjoy your meal! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz