Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)
~Składniki~
- 100 gr mąki pszennej
- 120 gr mleka
- 2 jajka ( osobno białka i żółtka )
- 250 gr serka ricotta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- 150 gr mrożonej lub świeżej jagody
- 1 łyżeczka miodu
Mrożone jagody wyłożyć na sito. Rozmrozić . Żółtka, ricotte, cukier i mleko wymieszać na gładką masę. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować ciasto do gładkiej jednolitej konsystencji bez grudek. Dodać olej roślinny. Ubić białka do sztywności dodając szczyptę soli. Do ciasta dodać partiami pianę z białek, delikatnie łącząc składniki. Następnie wsypać jagody i jeszcze raz wymieszać.
Na rozgrzaną patelnie wlać olej, niedużo. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron. Wymieszać sok jagodowy z łyżeczką miodu. Usmażone pancakes'y można podawać ze świeżymi owocami, syropem klonowym, jogurtem naturalnym lub sokiem z jagód. Smacznego! :)
ENGLISH VERSION
Pancakes with ricotta cheese and blueberries
On the hot frying pan add oil, but not too much. Apply using a spoon to form round portions of dough fritters. Fry on both sides. Blueberry juice mix with a teaspoon of honey. Fried pancakes may be administered with the fresh fruits, maple syrup, yoghurt or juice of the berry.
Enjoy your meal! :)
ENGLISH VERSION
Pancakes with ricotta cheese and blueberries
Ingredients
- 100 gr flour
- 120 gr of milk
- 2 eggs (albumen and yolk separately)
- 250 gr ricotta cheese
- 1 teaspoon baking powder
- 3 tablespoons sugar
- 2 tablespoons vegetable oil
- pinch of salt
- 150g frozen or fresh blueberries
- 1 teaspoon honey
On the hot frying pan add oil, but not too much. Apply using a spoon to form round portions of dough fritters. Fry on both sides. Blueberry juice mix with a teaspoon of honey. Fried pancakes may be administered with the fresh fruits, maple syrup, yoghurt or juice of the berry.
Enjoy your meal! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz