Ten deser jest po prostu przepyszny. Składa się z dwóch warstw: waniliowego kremu i kisielu. Lekko kwaskowy kisiel wiśniowy stanowi idealny dodatek do delikatnej warstwy waniliowej. Idealny deser na poprawę nastroju, wspaniale nadaje się na spotkanie towarzyskie. Pięknie się prezentuje i z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach :)
~Składniki na krem waniliowy~
- 600 ml tłustego mleka
- 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół
- 85 gr cukru pudru
- 6 żółtek
- 40 gr mąki kukurydzianej
- 150 ml śmietanki
Wlać mleko do rondla, dodać wanilię oraz łyżkę cukru. Zagotować. Ubić w misce żółtka, mąkę kukurydzianą i pozostały cukier. Powoli wylewać gorące mleko, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą wstawić na ogień. Cały czas ubijać, gotując na wolnym ogniu, aż krem odpowiednio zgęstnieje. Wystudzić co pewien czas mieszając by nie utworzył się kożuch. Gdy krem ostygnie, ubić śmietankę na sztywno i wymieszać z kremem. Schłodzić w lodówce.
~Składniki na kisiel wiśniowy~
- 300 gr mrożonych wiśni
- 200 gr soku wiśniowego
- 4 łyżki syropu z agawy lub cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody
Mrożone wiśnie wyłożyć na sito. Rozmrozić. Sok z owoców przelać do rondelka. Dodać sok cytrynowy, syrop z agawy lub cukier. Podgrzać. Następnie dodać wiśnie i zagotować. Rozpuszczoną mąke ziemniaczaną dodać do gorących owoców, dobrze wymieszać. Jeszcze chwile zagotować do całkowitego zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencje żelu. Zdjąć z palnika. Pozostawić do przestudzenia. Wyłożyć do pucharków na warstwę waniliową. Możemy przygotować z uprzedzeniem i podać mocno schłodzonym.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Dessert with vanilla cream and cherry jelly
This dessert is simply delicious. It consists of two layers - vanilla cream and jelly. Slightly sour cherry jelly is the perfect addition to a delicate layer of vanilla. I would say that this dessert improveS mood. Wonderfully suited for social gatherings. Beautifully presented, it will make a strong impression on the guests.
Ingredients for the vanilla cream
- 600ml whole milk
- 1 vanilla pod, cut in half lengthwise
- 85 gr icing sugar
- 6 egg yolks
- 40 gr of corn flour
- 150 ml of cream
Pour the milk into a saucepan, add the vanilla and a tablespoon of sugar. Bring to a boil. Beat the egg yolks in a bowl, cornstarch and remaining sugar. Slowly pour the hot milk, stirring constantly. When you combine the ingredients put them on fire. Beat all the time, cooking over on a low heat until the cream thickens respectively. Let it cool stirring from time to time so as not to set up a skin. When the cream has cooled, whip the cream to stiff and mix with the cream. Cool in refrigerator.
Ingredients for cherry Kissel
- 300 gr frozen cherry
- 200 gr cherry juice
- 4 tablespoons agave syrup or sugar cane
- 1 tablespoon lemon juice
- 3 tablespoons cornstarch dissolved in 4 tablespoons water
Frozen cherries put on screen. Thaw. Fruit juice pour into a saucepan. Add lemon juice, agave syrup or sugar. Heat. Then add the cherries and boil. Dissolved cornstarch added to the hot fruit, mix well. Boil for moment for it to fully thickening. The mixture should have the consistency of a gel. Remove the pan from the burner. Allow to cooling off. Put the cups on a layer of vanilla.
Enjoy your meal.
Wygląda bardzo elegancko :) Jestem pewna, że smakował wybornie :)
OdpowiedzUsuńDeser podany lepiej niż w restauracji! :) Pięknie i z pewnością jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńOoo zakochałam się w tym deserze! Zapisuję i będę robić w pierwszej wolnej chwili ☺
OdpowiedzUsuńOoo zakochałam się w tym deserze! Zapisuję i będę robić w pierwszej wolnej chwili ☺
OdpowiedzUsuń