Szybki i bardzo łatwy w zrobieniu deser. Na spód
użyłam ciastek owsianych bez dodania do nich masła. Udekorowałam borówkami. Do
tego typu serniczków będą pasować dowolne owoce maliny, truskawki, jagody.
Dzięki nim deser fantastycznie się prezentuje.
~Składniki na ok. 12 sztuk~
- 140 gr. ciastek pełnoziarnistych ( owsianych lub digestive))
- 500 gr. twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 130 gr. drobnego cukru trzcinowego
- 80 ml. śmietanki kremówki
- 2 łyżki kaszy manny
- 15 gr. budyniu śmietankowego
- 1 łaska wanilii
Wszystkie składniki ( twaróg, jajka, śmietanka )
powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciastka zmiksować w malakserze. Powinna powstać
konsystencja drobnego piasku.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej
papilotki wsypać masę ciasteczkową ok. 1/4 wysokości. Za pomocą szklanki bardzo
dobrze pougniatać.
Jajka z cukrem i wanilią zmiksować. Dodać
twaróg miksować tylko do połączenia składników. Następnie dodać
śmietankę, kaszę manną i budyń. Starać się nie napowietrzacz sernika, miksując
tylko do połączenia składników. Do każdej foremki z ciasteczkami wykładamy mase
serową, do wysokości papilotki. Pod czas pieczenia serniczki lekko urosną a po
upieczenia z powrotem opadną.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 150C i
pieczemy ok.25 min. Upieczone serniczki studzimy przez 30 min. w lekko
uchylonym piekarniku. Następnie studzimy przekładając na kratkę. Wstawiamy do
lodówki na kilka godzin lub na noc. Zdejmujemy papilotki, dekorujemy owocami.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Mini cheesecakes with blueberries
Fast and very easy in making dessert. At the bottom I used oat biscuits
without adding a butter. I used the cranberries for the decoration. For this
type of cheesecakes any fruit will fit - raspberries, strawberries, blueberries.
Thanks to them, dessert looks really great!
Ingredients for approx. 12 pieces
- 140 gr wholegrain cookies (oatmeal or digestive)
- 500 gr quark semi double ground
- 3 eggs
- 130 gr caster sugar cane
- 80 ml whipping cream
- 2 tablespoons semolina
- 15 gr custard cream
- 1 vanilla grace
All components (cottage cheese, egg, cream) should be at room temperature.
Biscuits mix in the blender. They should be in consistency of fine sand.
Line a mold for muffins cups. Pour into each curlers cookies mass approx.
1/4 height. Using the glass crush them very well.
Mix eggs with sugar and vanilla. Add cottage cheese and mix until it's all
combined. Then add the cream, semolina and pudding. Try not to aerate
cheesecake, mixing just until combined. Into each mold with cookies teache mass
of cheese, up to the curlers. At the time of baking cheesecakes will grow
slightly..
Put them in the oven and bake about 25min in 150C. Baked cheesecakes cool
down for 30 minutes. slightly tilted in the oven. Then cool them to translate
to a box. Put in the fridge for a few hours or overnight. Take off cups and
decorate with fruits.
Enjoy your meal.
Wyglądają idealnie i bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńZ pewnością wykorzystam przepis, bo ostatnio robiłam czekoladowe mini-serniczki i też były świetne!
Dziękuję i pozdrawiam!
Cudnie wyglądają w wersji mini :)
OdpowiedzUsuńTe borówki rzeczywiście dodają ogromnego uroku serniczkom ;) no i pewnie też wspaniałego smaku!
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Ale śliczne! :)
OdpowiedzUsuń