Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Bardzo smaczna potrawa wegetariańska pochodząca z krajów arabskich. Żeby otrzymać autentyczny orzechowy posmak i konsystencje, użyłam suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc.
~Składniki~
- 400 gr suchej ciecierzycy namoczonej przez noc
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kolęndry
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- olej roślinny lub z orzechów ziemnych do płytkiego smażenia
Ciecierzycę należy namoczyć w dużej ilości wody na ok. 12 godzin. do napęcznienia. Przepłukujemy ciecierzycę pod bieżąca wodą i przekładamy na sito. Ciecierzycę wykładamy do robota kuchennego i miksujemy aby otrzymać konsystencje kruszonki. Wykładamy ciecierzycę do miseczki. Wszystkie składniki razem z przyprawami miksujemy, dodajemy ponownie kruszonkę i dokładnie łączymy składniki w mikserze.
Formujemy z masy kulki wielkości piłeczek do golfa. Przekładamy na tace, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Rozgrzewamy na patelni olej, wlewamy warstwę ok. 3 cm. Kiedy olej odpowiednio się rozgrzeje dodajemy falafeli. Smażąc w kilku turach. Smażymy ok. 5 min. przewracając w czasie smażenia, do złotobrązowego koloru. Usmażone kulki wykładamy na papierowy ręcznik, odsączając z nadmiaru oleju.
~Składniki na sos tahini~
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
Wszystkie składniki sosu wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem.
Falafel podawać razem z sosem tahini.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Falafel with tahini sauce
Fried balls or patties of spiced chickpeas. It's a very tasty vegetarian dish originating from Arab countries. In order to receive authentic nutty flavor and consistency, I use dried chickpeas, soaked overnight.
ingredients:
- 400 gr. dry chickpeas soaked overnight
- 1 small onion
- 3 cloves of garlic
- 2 tsp ground cumin
- 2 teaspoons coriander
- 1/4 teaspoon allspice
- 3 tablespoons flour
- 2 teaspoons dried mint
- 1 teaspoon baking soda
- salt and pepper
- vegetable oil or peanut oil for shallow frying
Chickpeas must be soaked in a large quantity of water for approx. 12 hours. to swell. Flush the chickpeas under running water and translate on screen. Teache the chickpeas to a food processor and mix it to get crumbled consistency. Taught the chickpeas in a bowl. All the ingredients mix together with spices, add crumble again and thoroughly combine the ingredients in a blender.
Form a ball with a mass size of golf balls. Put them on a tray, cover with cling film and leave in the fridge for approx. 30 min. Preheat oil in a frying pan, pour a layer of approx. 3 cm. When the oil is hot, add respectively falafel. Fry in a few rounds for approx. 5 min. knocking at the time of frying, to a golden brown color. Fried balls teache at a paper towel, draining excess of oil.
Tahini sauce ingredients:
- 4 tablespoons Greek yogurt
- 2 tablespoons tahini sesame paste
- 4 tablespoons lemon juice
- 2 tablespoons liquid honey
All the ingredients for sauce mix to obtain a smooth consistency. Alternatively, season with salt and pepper.
Falafel serve with tahini sauce.
Enjoy your meal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz