2015/01/26

Falafel z sosem z tahini


Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Bardzo smaczna potrawa  wegetariańska pochodząca z krajów arabskich. Żeby otrzymać autentyczny orzechowy posmak i konsystencje, użyłam suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc.



~Składniki~
  • 400 gr suchej ciecierzycy namoczonej przez noc
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kolęndry
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • olej roślinny lub z orzechów ziemnych do płytkiego smażenia
Ciecierzycę należy namoczyć w dużej ilości wody na ok. 12 godzin. do napęcznienia. Przepłukujemy ciecierzycę pod bieżąca wodą i przekładamy na sito. Ciecierzycę wykładamy do robota kuchennego i miksujemy aby otrzymać konsystencje kruszonki. Wykładamy ciecierzycę do miseczki. Wszystkie składniki razem z przyprawami miksujemy, dodajemy ponownie kruszonkę i dokładnie łączymy składniki w mikserze.

Formujemy z masy kulki wielkości piłeczek do golfa. Przekładamy na tace, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Rozgrzewamy na patelni olej, wlewamy warstwę ok. 3 cm. Kiedy olej odpowiednio się rozgrzeje dodajemy falafeli. Smażąc w kilku turach. Smażymy ok. 5 min. przewracając w czasie smażenia, do złotobrązowego koloru. Usmażone kulki wykładamy na papierowy ręcznik, odsączając z nadmiaru oleju.
~Składniki na sos tahini~

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
Wszystkie składniki sosu wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem.
Falafel podawać razem z sosem tahini.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Falafel with tahini sauce

Fried balls or patties of spiced chickpeas. It's a very tasty vegetarian dish originating from Arab countries. In order to receive authentic nutty flavor and consistency, I use dried chickpeas, soaked overnight.

ingredients:
  • 400 gr. dry chickpeas soaked overnight
  • 1 small onion
  • 3 cloves of garlic
  • 2 tsp ground cumin
  • 2 teaspoons coriander
  • 1/4 teaspoon allspice
  • 3 tablespoons flour
  • 2 teaspoons dried mint
  • 1 teaspoon baking soda
  • salt and pepper
  • vegetable oil or peanut oil for shallow frying
Chickpeas must be soaked in a large quantity of water for approx. 12 hours. to swell. Flush the chickpeas under running water and translate on screen. Teache the chickpeas to a food processor and mix it to get crumbled consistency. Taught the chickpeas in a bowl. All the ingredients mix together with spices, add crumble again and thoroughly combine the ingredients in a blender.
Form a ball with a mass size of golf balls. Put them on a tray, cover with cling film and leave in the fridge for approx. 30 min. Preheat oil in a frying pan, pour a layer of approx. 3 cm. When the oil is hot, add respectively falafel. Fry in a few rounds for approx. 5 min. knocking at the time of frying, to a golden brown color. Fried balls teache at a paper towel, draining excess of oil.

Tahini sauce ingredients:
  • 4 tablespoons Greek yogurt
  • 2 tablespoons tahini sesame paste
  • 4 tablespoons lemon juice
  • 2 tablespoons liquid honey
All the ingredients for sauce mix to obtain a smooth consistency. Alternatively, season with salt and pepper.
Falafel serve with tahini sauce.
Enjoy your meal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz