2015/01/18

Manno-owsiane pancakes z musem z owoców leśnych.

Najsmaczniejsze jakie jadłam. Puszyste, delikatne, bardzo sycące. Robione z bardzo prostych i dostępnych składników.



~Składniki~

  • 1 szklanka owsianych płatków zwykłych, najlepiej drobnych
  • 1 szklanka mąki
  • 500 ml. kefiru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane. Zalewamy kefirem, mieszamy przykrywamy lnianym ręcznikiem i zostawiamy do napecznienia na 2 godz. Możemy zostawić na noc w lodowce.

Następnie za pomocą rózgi ubijamy jajka, dodajemy do miski z ciastem. Dodajemy sól, cukier, wanilię i sodę oczyszczoną. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy składniki. Ciasto ma niezbyt gęstą konsystencje. Dlatego najlepiej ich nakładać na rozgrzaną patelnie formując w nie wielkie krążki, dla łatwiejszego przewracania na drugą stronę.


Mus jagodowy:
  • 400 gr mrożonych owoców leśnych
  • 4 łyżki syropy z agawy lub cukru

Rozmrożone owoce zmiksować. Następnie przetrzeć przez sito. Przełożyć mus do rondelka i zagotować. Dodać syrop z agawy.  Ciepłym musem polać nasze pancakes.

Smacznego.





ENGLISH VERSION

The tastiest pancakes I have ever ate. Fluffy, soft, very filling. Made with a very simple and available ingredients.

~ Ingredients ~
  • 1 cup oat flakes usual, the best small
  • 1 cup of flour
  • 500 ml. kefir
  • 3 eggs
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 teaspoon vanilla
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3 tablespoons vegetable oil
Flour and oatmeal pour into a bowl, Add kefir, mix, cover with a linen towel and leave to swell for 2 hours. We leave it for the night in the refrigerator.
Then, using a rod whip the eggs, add to the bowl with the dough. Add salt, sugar, vanilla and baking soda. Pour the oil and mix the ingredients thoroughly. The dough has not too thick consistency, therefore, the best way is to impose them on the hot pan forming not too big rings for easier turning to the other side.

Blueberry mousse:
  • 400 gr of frozen berries
  • 4 tablespoons agave syrup or sugar

Mix thawed fruits. Then rub through a sieve. Transfer the mousse into a saucepan and bring to a boil. Add agave syrup. Warm mousse pour into pancakes.
Enjoy your meal.

6 komentarzy:

  1. te owoce na wierzchu to ukoronowanie pysznej góry placków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanie (choć nie tylko) perfekcyjne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czyste szaleństwo, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Placków z kaszy manny nigdy nie robiłam, ale z płatków owsianych bardzo często ;) Twoje wyglądają bardzo smakowicie z tymi wszystkimi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli chodzi o mannę, to zawiera ona gluten! Chyba, że chodzi o tajemniczą 'mankę', która widnieje w składnikach ;))))) Tak czy siak, placuszki wyglądają wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście, ma Pani racje! Będę musiała poprawić nazwę : ) Użyłam kaszy mannej razowej która jest znacznie zdrowsza od zwykłej. Pozdrawiam! : )

    OdpowiedzUsuń