2014/11/16

Szwedzkie bułeczki cynamonowe


W Szwecji praktykuje się zwyczaj picia kawy podczas przerwy w pracy. Przerwa ta nosi nazwę  Fika. Podczas niej zawsze są serwowane kanapki, słodkości i miedzy innymi bułeczki cynamonowe. Szwecja jest największym konsumentem kawy na świecie. Bułeczki cynamonowe są tak popularne, że maja nawet dzień promowany jako Dzień Kanelbullar.

 Bułeczki są niezwykle maślane i pachnące cynamonem. Do tego kawa  i nic już więcej do szczęścia nie jest potrzebne.




Składniki na ciasto:
  • 300 gr mąki pszennej
  • 10 gr. drożdży instant lub 20 gr. świeżych
  • 180-200 ml. ciepłego mleka
  • 50 gr. roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 40 gr cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 50-60 gr. roztopionego masła
  • 60 gr. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka

Do misy lub dużego naczynia dodać : mąkę, cukier, drożdże i sol. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać rozpuszczone masło i mleko. Połączyć składniki, dobrze zagniatając za pomocą miksera lub ręcznie. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeżeli będzie zbyt kleiste, można dodać parę łyżek maki. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godz.

 Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy. Wykładamy na stolnicę, posypaną mąką. Rozwałkowujemy ciasto na duży, w miarę cienki placek prostokątny. Za pomocą pędzelka, równomiernie rozsmarować ciasto nadzieniem maslano- cynamonowym. Zwinąć ciasto na trzy razy, jak kopertę. Przekroić wzdłuż na 10-12 równych paseczków. Każdy pasek za pomocą ostrego noża przeciąć wzdłuż, zostawiajac jeden z końców nieprzeciety. Splatamy ze sobą ciasto, na wzór spiralki i zlepiamy ze sobą koncówki. Formujemy bułeczkę, układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia lub matą sylikonową. Bułeczki układamy w sporych odstępach, ponieważ podczas pieczenia nam urosną. Odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 20- 23 min. do złotego koloru.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Swedish cinnamon rolls

In Sweden there is a tradition to have a coffee break at work. This interval has a name Fika. At that time they are always served with sandwiches, sweets and cinnamon rolls among others. Sweden is the largest consumer of coffee in the world. Cinnamon rolls are so popular that they have their so called Kanelbullar day. They are very buttery and have a great cinnamon aroma. Coffee, rolls and nothing more to happiness is needed.

Ingredients for the dough:
  • 300gr. flour
  • 10 gr. instant yeast or 20 gr. fresh
  • 180-200 ml. warm milk
  • 50 gr. melted butter
  • 1 large egg
  • 40gr. sugar cane
  • 1/4 teaspoon salt
  • filling:
  • 50-60 gr. melted butter
  • 60 gr. sugar cane
  • 1 teaspoon cinnamon
  • In addition: 1 egg beaten with 1 teaspoon milk

To a bowl add: flour, sugar, yeast and salt. In another bowl, beat the egg, add the melted butter and milk. Combine the ingredients well using a mixer or by hand. Knead the dough until it is soft and flexible. If it is too sticky, add a few tablespoons of flour. Cover the bowl and let it stand in a warm place until it’s double in volume to approx. 1 hr.
  At this time, knead the dough. Taught on a pastry board, sprinkled with flour. Rolle dough into a large, thin as a rectangular cake. Using a brush, spread the cake evenly with buttery-cinnamon filling. Close the dough into three times, as the envelope. Cut lengthwise into 10-12 equal belts. Each strip using a sharp knife cut lengthwise, leaving one of the end uncleaved. Weave together the dough, like the spirals and clump together the caps. Form a bun, put on plate lined with baking paper or a silicone mat. Buns put in considerable intervals. Let them stand in a warm place until puffed for approx. 30 min.
Warm up the oven to 180C. Smear grown roll with beaten egg rolls. Bake for about 20 to 23 minutes. until they are golden brown.
Enjoy your meal.

12 komentarzy:

  1. Jest pora śniadania, więc poproszę jedną do porannej herbatki! PYCHA!!!!
    uściski, miłej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają zachęcająco. :) Zresztą, każde cynamonowe bułeczki tak dla mnie wyglądają, bo je uwielbiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie zawinięte. Wspaniałe! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomite na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają tak,że mam ochotę się poczęstować :) A do kawki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki wspaniałe! Cudownie pozwijane! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne :) Chętnie bym jutro wzięła takie bułeczki na uczelnię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam! jak zwykle wyczarowałaś coś niesamowicie pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  9. przepiękne.. jej.. nawet nie wiem, co pisać, zachwyciły mnie! i ten cynamon w ich wnętrzu <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie je pozwijałaś :) Musiały pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam je, są bardzo aromatyczne i przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wyglądają. Robiłam je w ubiegłym roku i jestem w nich zakochana! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014, która potrwa jeszcze do końca miesiąca. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń