2014/11/28

Koszyczki z ciasta filo z kremem jogurtowo-orzechowym i owocami

Ciasto filo to cienkie listkowe ciasto doskonałe zarówno do słodkich jak i do wytrawnych wypieków. W wersji słodkiej babeczki układane są w formie do muffinek na kształt koszyczków. Podane z cudownym kremem jogurtowo- orzechowym, który w smaku przypomina delikatny sernik. Chrupiące z delikatnym nadzieniem i  owocami, idealnie zrównoważone, nie za słodkie w smaku, po prostu przepyszne - gorąco polecam!:)


Skladniki na 8 -10 koszyczków

  • 5-6 arkuszy ciasta filo
  • 150 gr. jogurtu greckiego naturalnego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 40 gr. drobno pokrojonych migdałów
  • 100 gr. śmietanki kremowki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 gr. świeżych owoców malin, jagód, truskawek

Roztapiamy masło. Bierzemy jeden arkusz ciasta filo, pozostałe arkuszy trzymamy przykryte ( szybko schną ) ręcznikiem. Kroimy arkusz ciasta na 16 kwadracików . Pędzelkiem smarujemy kwadrat i układamy w formie do muffinek, podobnie postępując z pozostałymi, kładąc każdy kwadrat obok drugiego. Na każdą foremkę dajemy ok. 5-6 kwadracików. Tak postępujemy z pozostałymi foremkami.

Wczystkie składniki na nadzienie powinny być w temp. pokojowej: jogurt, śmietanka, jajka. Do misy dodajemy jogurt, miód,cukier, jajka, ekstrakt waniliowy dokładnie wymieszać składniki. Dodać posiekane orzechy i jeszcze raz wszystko ze sobą połączyć. Do każdej foremki ostrożnie wyłożyć nadzienie, na wierzch posypać jeszcze trochę orzechów. Wstawić do piekarnika  rozg.180C i piec ok. 20-25 min. do stężenia nadzienia. Wyjąc z piekarnika, wystudzić na kratce. Do każdego koszyczka ułożyć owoce. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego.








Aby być na bieżąco z przepisami, zapraszam serdecznie na mój facebook'owy profil
http://www.facebook.com/cookbakewithme

ENGLISH VERSION
Baskets with filo pastry with yoghurt cream and fruits and nut

Filo pastry dough is thin flap excellent for both fresh and dry pastries. In the sweet version I offer - cupcakes arranged in the form of the shape muffin baskets. Served with yoghurt cream - wonderful nutty, which resembles a delicate cheesecake flavor. Crunchy and gentle stuffing and fruit, perfectly balanced, not too sweet in taste, simply delicious - highly recommended! :)

Ingredients for 8 -10 baskets

  • 5-6 sheets of filo pastry
  • 150 gr. Greek yogurt natural
  • 2 tablespoons caster sugar
  • 4 tablespoons honey
  • 2 eggs
  • 40 gr. chopped almonds
  • 100 gr. whipping cream
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 250 gr. fresh raspberries, blueberries, strawberries

Melt the butter. We take one sheet of filo pastry, keep the rest covered in (quick dry) towel. Cut the pastry sheet into 16 squares. Smear brush square and put in a muffin, just following the other, putting every square next to the other. For each mold give approx. 5-6 squares. So proceed with other molds.

All the ingredients for the filling should be at room temp.: Yogurt, cream, eggs. Into a bowl, add yogurt, honey, sugar, eggs, vanilla extract - mix the ingredients thoroughly. Add the chopped nuts and again all linked together. Into each mold carefully put the filling on top sprinkle with a little nuts. Put in the oven and bake for about 20-25 min in 180C. concentration filling. Take out of the oven, let IT cool on a wire rack. For each basket frame fruits. Sprinkle with powdered sugar.

Enjoy your meal.

6 komentarzy:

  1. Kolejne cuda na talerzu, pieknie Eleno, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche, delikatne, kolorowe i przecudne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają te koszyczki! I na pewno bardzo smaczne:)
    uściski cieplutkie kochana

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się pomysł na takie wykorzystanie ciasta filo :) Ze świeżymi owocami jagodowymi prezentują się te koszyczki wyjątkowo pysznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń