2014/11/19

Greckie ciasto Spanakopita

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki nadzienia:
  • 10 arkuszy ciasta filo
  • 500 gr szpinaku umytego i osuszonego
  • 200 gr sera feta
  • 2 jajka
  • 50 gr. uprażonych orzeszków pionowych
  • 2 szalotki
  • 70 gr suszonych pomidorów w oliwie
  • liście świeżej mięty
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 50-70 gr roztopionego masła lub oliwy
Drobno kroimy szalotki. Rozgrzewamy patelnie dodając oliwę z oliwek, wrzucamy szalotki i mieszamy, do momentu, aż będzie zrumieniona. Przekładamy szalotki do miseczki. Następnie partiami smażymy szpinak. Przekładamy go na durszlak, przyciskamy spodem łyżki, by usunąć nadmiar wody. Ser feta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do szalotki. Suszone pomidory kroimy i dodajemy do składników. Następnie rozbełtane jajka, pokrojoną mięte i orzeszki piniowe. Ostygnięty szpinak wykładamy na desce i siekamy, dodajemy do reszty składników.  Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy składniki nadzienia.
Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Okrągłą foremkę o średnicy. 20-22 cm. natłuszczamy masłem. Każdą warstwę ciasta filo smarujemy przy pomocy pędzelka roztopionym masłem lub oliwą. Układamy warstwy ciasta tak, by wystawały poza brzeg foremki. Na ciasto wykładamy nadzienie szpinakowe i przykrywamy wystającymi kawałkami. Zawijamy nadając ciastu ciekawego wyglądu. Wierzch ciasta smarujemy masłem lub oliwą.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 min. az ciasto będzie odpowiednio zrumienione. Chwile studzimy. Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Greek Spanakopita pie with spinach

The filling ingredients:
  • 10 sheets of filo pastry
  • 500 gr spinach washed and dried
  • 200 gr feta cheese
  • 2 eggs
  • 50 gr. roasted peanuts 
  • 2 shallots
  • 70 gr dried tomatoes in olive oil
  • fresh mint leaves
  • pepper, nutmeg
  • 50-70 gr melted butter or olive oil

Finely chop the shallots. Preheat frying pan adding olive oil, toss the shallots and stir until it is brown. We put the shallots into a bowl. Then fry the spinach in batches. We put it in a colander, press on the underside of a spoon to remove the water excess. Feta cheese cut into small cubes and add to the shallots. Dried tomatoes, cut and add to the ingredients. Then add lightly beaten eggs, chopped mint and pine nuts. Cooled spinach teache at board and chop, add to the rest of the ingredients. Season with pepper and nutmeg. Thoroughly mix the filling ingredients.
Preheat the oven to 200C. A circular mold having a diameter. 20-22 cm. Grease the cake. Each layer of filo pastry grease with a brush with melted butter or olive oil. Arrange a layer of cake to protrude beyond the edge of the mold. For the dough teache spinach filling and cover the protruding pieces. Wrap the dough giving it an interesting look. Grease the top of the dough with butter or olive oil.
Put into preheated oven and bake approx. 25-30 min. until dough is properly browned. Cool for a few moments. It’s best served warm.
Enjoy your meal!

6 komentarzy:

  1. wygląda bajecznie :) leciutkie jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie sie prezentuje!!!
    pycha! miłego popołudnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam spanakopity - Twoja jest do schrupania :) Pora żebym nadrobiła zaległości :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Udało mi się je zrobić krok po kroku, ciasto jest wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń