2014/11/25

Babka cytrynowo - makowa

Jest to babka ucierana. Smak takiego ciasta nigdy się nie nudzi. Dzięki swojej konsystencji może wchłonąć dużą ilość syropu. Babka ma kwaskowato- orzeźwiający smak i oczywiście najlepiej smakuje z filiżanką dobrej herbaty Earl Grey.
zródło: przepis Jamie Olivera

Składniki:

  • 125 gr. przesianej pszennej mąki
  • 115 gr. miękkiego masła
  • 115 gr. cukru pudru
  • 180 gr. mielonych migdałów
  • 4 duże jajka
  • 30 gr. maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skorka z 2 cytryn

Masło z cukrem ucieramy do puszystości. Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Następnie mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mielone migdały, mak, sok i skórkę cytrynową. Masa powinna być aksamitna, pozbawiona grudek.
Foremkę o średnicy ok. 20 cm. natłuścić masłem i delikatnie oprószyć mąką. Wykładamy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok. 40-45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy na kratce.

Składniki na syrop:
  • 80 gr. cukru pudru
  • 70-80 gr. soku z cytryny
W małym rondelku zagotowujemy sok i cukier puder do momentu, aż cukier się rozpuści i odrobinę zgęstnieje. Wystudzonego ciasto po nakłuwać wykałaczką i za pomocą pędzelka dokładnie nasączyć syropem.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Pound cake with lemon-poppy

IThe taste of this cake never get’s bored. Due to its consistency it can absorb a lot of quantity of syrup. Pound cake has tart- refreshing taste, and of course it tastes best with a good cup of Earl Grey tea.

Ingredients
  • 125 gr. sifted flour
  • 115 gr. soft butter
  • 115 gr. icing sugar
  • 180 gr. ground almonds
  • 4 large eggs
  • 30 gr. poppy
  • 2 teaspoons baking powder
  • juice and rind of 2 lemons

Grind Butter with sugar until it’s all fluffy. Add one egg while still mixing. Then the flour with the baking powder, ground almonds, poppy seeds, lemon zest and juice. The mixture should be velvety, without any lumps.
Mold with a diameter for approx. 20 cm. Grease with butter and lightly sprinkle with flour. Taught batter into molds and insert into oven preheated 180C approx. 40-45 min. for a dry stick. The cake cool down on a wire rack.

Ingredients for the syrup:
  • 80 gr. icing sugar
  • 70-80 gr. lemon juice

In a small saucepan, boil the juice and powdered sugar until the sugar dissolves and thickens a bit. Cooled cake dough with a toothpick and use the brush to thoroughly soak the syrup.
Enjoy your meal.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam babki cytrynowe! Wygląda wspaniale!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, uwielbiam babki, choć za makiem nie przepadam - pokuszę się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna babeczka:)) Od kilku tygodni chodzi za mną "taka", którą robiłam w dzieciństwie sama:)) Teraz to już na pewno niedługo zrobię i oczywiście będzie na blogu:))

    OdpowiedzUsuń
  4. te truskawki są ukoronowaniem całej babki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna baba i jeszcze z makiem, aż się prosi by upiec ją na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Baba Babie nie równa ;) Nie wszystkie tak samo pyszne i piękne - Twoja prezentuje się apetycznie, więc i wnętrze pewnie niezgorsze będzie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń