2014/09/02

Tureckie Bajgle Simit

 Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki (na 10-12 sztuk)
  • 650 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka 
  • 250 ml letniej wody 
  • 30 ml oliwy z oliwek 
  • 30 g cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko 
  • 12 gramów drożdży instant lub 24 g droższy świeżych dodatkowo 
  • 1 szklanka sezamu podprażanego do zezłocenia 
  • 1/3 szklanki wody z 1 łyżką melasy lub miodu
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, wymieszaną z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub miksujemy. Pod koniec dodajemy oliwę i krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oproszonej mąką miski, przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości na półtorej godziny. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10-12 równych części a następnie uformować z nich kulki. Z każdej kulki uformować wałeczek długi na 70 cm, złożyć go na pół i uformować świderek. Złożyć na końcach. Wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i oproszoną mąką. Przykrywamy ręcznikiem i odkładamy do podwojenia objętości na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy bajgle wodą, rozrobioną z melasą lub miodem, oprószamy suto sezamem. Pieczemy w temp. 200 stopni około 25 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!

Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 






13 komentarzy:

  1. wspaniałe bajgle!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie, kocham podpieczony sezam już jestem Twoją fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądaja doskonale :) i te dodatki, uwielbiam takie zestawienia !

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę, jak szałowo wyglądają! Uczta dla podniebienia, ale i dla oczu :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, ale przepysznie wyglądają:):):) Chętnie bym zjadła:) Piękne zdjęcia kochana!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie i apetycznie :) Nie wiem czy bym je jadła, czy oglądała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. gdybym tylko nie była na diecie bezglutenowej, już by siedziały w piekarniku...

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm wyglądają obłędnie i pewnie tak smakują!

    OdpowiedzUsuń