2014/09/17

Zupa pomarańczowo-dyniowa

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 średnie cebule posiekane 
  • 1 ząbek czosnku pokrojony 
  • 500 gr dyni wcześniej upieczonej 
  • 850 ml bulionu warzywnego 
  • sok i skórka starta z jednej pomarańczy 
  • 150 ml śmietanki 
  • sól, pieprz, prażone płatki migdałowe lub pestki z dyni 
 Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić stale mieszając ok. 5-6 min. Do duszonej cebuli dodać pokrojoną dynię. Dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać i jeszcze chwile poddusić. Do bulionu dodać mieszankę warzywna. Przykryć i podgrzewać dalsze 20 min. Zawartość garnka zmiksować na puree. Zmiksowaną zupę rozprowadzić śmietanką, doprawić pieprzem i solą. Całość podgrzewamy 2-3 min. Gotową zupę wlać do talerzy, dodać prażone płatki migdałowe lub pestki z dyni. Smacznego!





ENGLISH VERSION
Orange-pumpkin soup

Ingredients: 
  • 2 tablespoons olive oil 
  • 2 medium onions, chopped 
  • 1 clove garlic, sliced 
  • 500 gr pumpkin baked earlier 
  • 850 ml vegetable stock 
  • juice and zest of one orange 
  • 150 ml cream 
  • salt, pepper, roasted almond flakes or pumpkin seeds   

Heat the olive oil in a pan, add chopped onion and garlic. Simmer stirring constantly approx. 5-6 min. Add chopped onions to the stewed pumpkin. Add the zest and juice of an orange. Mix and even for a moment. Add a blend of vegetables to broth. Cover and simmer for a further 20 min. Mix the contents of the pot to puree consistency. Mixed soup distribute with the cream, season with salt and pepper. The whole warm up 2-3 minutes. The finished soup poured into the plates serve with the roasted almond flakes or pumpkin seeds. 
Enjoy your meal!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam dyniowe specjały. Dzięki dyni mogę przetrwać jesień nawet najbardziej deszczową.

    OdpowiedzUsuń