Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule posiekane
- 1 ząbek czosnku pokrojony
- 500 gr dyni wcześniej upieczonej
- 850 ml bulionu warzywnego
- sok i skórka starta z jednej pomarańczy
- 150 ml śmietanki
- sól, pieprz, prażone płatki migdałowe lub pestki z dyni
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić stale
mieszając ok. 5-6 min. Do duszonej cebuli dodać pokrojoną dynię. Dodać
otartą skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać i jeszcze chwile poddusić.
Do bulionu dodać mieszankę warzywna. Przykryć i podgrzewać dalsze 20 min.
Zawartość garnka zmiksować na puree. Zmiksowaną zupę rozprowadzić
śmietanką, doprawić pieprzem i solą. Całość podgrzewamy 2-3 min. Gotową
zupę wlać do talerzy, dodać prażone płatki migdałowe lub pestki z dyni.
Smacznego!
ENGLISH VERSION
Orange-pumpkin soup
Ingredients:
- 2 tablespoons olive oil
- 2 medium onions, chopped
- 1 clove garlic, sliced
- 500 gr pumpkin baked earlier
- 850 ml vegetable stock
- juice and zest of one orange
- 150 ml cream
- salt, pepper, roasted almond flakes or pumpkin seeds
Heat the olive oil in a pan, add chopped onion and garlic. Simmer stirring constantly approx. 5-6 min. Add chopped onions to the stewed pumpkin. Add the zest and juice of an orange. Mix and even for a moment. Add a blend of vegetables to broth. Cover and simmer for a further 20 min. Mix the contents of the pot to puree consistency. Mixed soup distribute with the cream, season with salt and pepper. The whole warm up 2-3 minutes. The finished soup poured into the plates serve with the roasted almond flakes or pumpkin seeds.
Enjoy your meal!
Uwielbiam dyniowe specjały. Dzięki dyni mogę przetrwać jesień nawet najbardziej deszczową.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń