2014/09/22

Tort Tiramisu

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Biszkopt

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego drobnego lub białego (200 gr) 

Białka ubijać ok. 2 min. do spieniania. Dodawać cukier niewielkimi partiami bez przerwy miksując. Ubijamy do sztywności. Dodajemy po jednym żółtku miksując na niskich obrotach. Wsypujemy partiami przesiane mąki krótko, tylko do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Tortownicę o wymiarach śred. 24 cm wykładamy (krążek ) papierem do pieczenia. Masę wykładamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 35-40 min. do suchego patyczka.

Nasączenie
  • 2/3 szklanki mocnej kawy 
  • 60 ml likieru amaretto 
  • 6 łyżek kakao 


Krem

  • 750 gr serku mascarpone 
  • 5 żółtek 
  • 5 łyżek cukru 

Boki

  • opakowanie podłużnych biszkoptów 
  • powidła śliwkowe
  • wstążka do dekoracji. 

Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Do misy miksera dodajemy żółtka z cukrem i ubijamy do konsystencji kogel-mogel . Masa powinna mieć jasny kolor i podwoić objętość. Miksujemy ok. 8-10 min. W drugiej misce musimy rozmiksować serek mascarpone na gładką masę. Dodajemy partiami mascarpone do ubitych żółtek i bardzo delikatnie wszystko łączymy. Powinna powstać jednolita masa bez grudek. Przekroić biszkopt na 3 części. Pierwszy płat biszkoptowy położyć na paterze, skropić obficie kawą z likierem. Wyłożyć część kremu na płat i równomiernie rozsmarować. Można obsypać kakao. Położyć drugi biszkopt i powtórzyć czynność. Podłużne biszkopciki odpowiednio przyciąć, posmarować powidłami i docisnąć do boków tortu. Na koniec użyć do dekoracji wstążki. Wstawić do lodówki na ok. godziny lub całą noc do stężenia. Po wyjęciu obsypać wierzch tortu kakao. Smacznego!





ENGLISH VERSION
Tiramisu cake

Ingredients for sponge cake
  • 6 eggs at room temperature
  • 1 cup cake flour
  • 4 tablespoons cornstarch
  • 1 cup cane sugar or white small (200 gr)

Proteins whip approx. 2 min. for foaming. Add the sugar in small batches mixing without interruption. Whip to the stiffness. Add one egg at a low speed of mixing. Pour batch sifted flour briefly just until it’s combined. Warm up the oven to 170 C. Cake stand with dimensions dia. 24 cm teache (the puck) with baking paper. Teache mass to form and put in the preheated oven for approx. 35-40 min. to a dry stick.


The saturation
  • 2/3 cup strong coffee
  • 60 ml liqueur amaretto
  • 6 tablespoons cocoa
Cream ingredients
  • 750 g mascarpone cheese has
  • 5 egg yolks
  • 5 tablespoons sugar
Sides Ingredients
  • oblong package of biscuits
  • plum jam
  • ribbon for decoration.

Blanch the eggs, separate yolks from whites. To the mixer bowl, add the egg yolks with the sugar and slaughtered for consistency of kogel mogel. The mixture should have a bright color and double in volume. Blend approx. 8-10 minutes. In another bowl, mix mascarpone cheese until it’s smooth. Add portions of whipped mascarpone to the yolks and combine everything very gently. There should be a solid mass without lumps. Cut the sponge cake into 3 parts. The first biscuit panel put on a plate, sprinkle liberally with coffee liqueur. Put some cream on the piece and spread evenly. You can sprinkle with cocoa. Place the second sponge and repeat. Trim biscuits, spread with jam and press the sides of the cake. At the end use the ribbon for decoration. Refrigerate for approx. an hour or all night to the concentration. After removing the top of the cake sprinkle with cocoa. Enjoy your meal!


18 komentarzy:

  1. Co za piękny tort ! I jeszcze o smaku tiramisu :) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. tort wygląda przepięknie, a że wiem jak smakuje, to przydałby mi się kawałeczek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tiramisu ma już tradycję a za każdym razem zachwyca. Tak właśnie jak Twój tort. Jest tak kuszący, że trudno się jemu oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła takie cudne tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam... aż ślinka cieknie na sam widok... Piękny torcik!!!
    miłych jesiennych chwil kochana

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie, muszę zrobić podobne! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Filmik bardzo pomocny ,ale samo ciasto to już poezja ,pycha!!!.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne ciasto, piękna autorka ;)
    Apetycznie i estetycznie, cudnie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogę się do Pani wprosić chociaż na mały kawałeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. tort jest tak piękny, że nie możemy się napatrzeć :) pyszny

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam te Twoje filmy! wspaniały tort!

    pozdrawiam,
    http://tortadellafiglia.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Eleno, wspaniały tort (tiramisu uwielbiam), wspaniały film i wspaniały blog :) Miło spędziłam u Ciebie czas. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Torcik który zachwyca, którym każdy się zajada. Robiłam dawno temu i przypomniałaś mi smaki. Skubnę do kawki

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękny tort, uwielbiam tiramisu muszę koniecznie podkraść kawałeczek jak nie będziesz patrzyła :) podkraść bo kradzione nie tuczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepiekny, niebawem sa moje urodziny wiec moze bys mi cos upielka :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. to musiał być jeden z pyszniejszych deserów.. Cuuudo <3
    Te smaki, coś w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wpadnę na kawałek tego tortu, już czuję ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie przepadam za tiramisu, ale ta Twoja wersja wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń