Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)
Składniki (na 10-12 sztuk)
- 650 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 250 ml letniej wody
- 30 ml oliwy z oliwek
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 12 gramów drożdży instant lub 24 g droższy świeżych dodatkowo
- 1 szklanka sezamu podprażanego do zezłocenia
- 1/3 szklanki wody z 1 łyżką melasy lub miodu
Do dużej miski
wsypujemy mąkę pszenną, wymieszaną z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę
składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub miksujemy. Pod koniec dodajemy oliwę i krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oproszonej mąką miski, przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości na
półtorej godziny. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić, podzielić na
10-12 równych części a następnie uformować z nich kulki. Z każdej kulki
uformować wałeczek długi na 70 cm, złożyć go na pół i uformować
świderek. Złożyć na końcach. Wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i oproszoną mąką. Przykrywamy ręcznikiem i odkładamy do podwojenia
objętości na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy bajgle wodą,
rozrobioną z melasą lub miodem, oprószamy suto sezamem. Pieczemy w temp.
200 stopni około 25 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!
Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :)
super pieczywo:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe bajgle!
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie, kocham podpieczony sezam już jestem Twoją fanką :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bajgle!
OdpowiedzUsuńPrześlicznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńwyglądaja doskonale :) i te dodatki, uwielbiam takie zestawienia !
OdpowiedzUsuńO kurczę, jak szałowo wyglądają! Uczta dla podniebienia, ale i dla oczu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Mniam, ale przepysznie wyglądają:):):) Chętnie bym zjadła:) Piękne zdjęcia kochana!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Wygląda pięknie i apetycznie :) Nie wiem czy bym je jadła, czy oglądała :)
OdpowiedzUsuńgdybym tylko nie była na diecie bezglutenowej, już by siedziały w piekarniku...
OdpowiedzUsuńCudowne :) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńHmmm wyglądają obłędnie i pewnie tak smakują!
OdpowiedzUsuńPrześliczne te bajgle! :)
OdpowiedzUsuń