2014/09/02

Tureckie Bajgle Simit

 Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki (na 10-12 sztuk)
  • 650 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka 
  • 250 ml letniej wody 
  • 30 ml oliwy z oliwek 
  • 30 g cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko 
  • 12 gramów drożdży instant lub 24 g droższy świeżych dodatkowo 
  • 1 szklanka sezamu podprażanego do zezłocenia 
  • 1/3 szklanki wody z 1 łyżką melasy lub miodu
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, wymieszaną z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub miksujemy. Pod koniec dodajemy oliwę i krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oproszonej mąką miski, przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości na półtorej godziny. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10-12 równych części a następnie uformować z nich kulki. Z każdej kulki uformować wałeczek długi na 70 cm, złożyć go na pół i uformować świderek. Złożyć na końcach. Wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i oproszoną mąką. Przykrywamy ręcznikiem i odkładamy do podwojenia objętości na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy bajgle wodą, rozrobioną z melasą lub miodem, oprószamy suto sezamem. Pieczemy w temp. 200 stopni około 25 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!

Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 






14 komentarzy:

  1. Wyglądają rewelacyjnie, kocham podpieczony sezam już jestem Twoją fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądaja doskonale :) i te dodatki, uwielbiam takie zestawienia !

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę, jak szałowo wyglądają! Uczta dla podniebienia, ale i dla oczu :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, ale przepysznie wyglądają:):):) Chętnie bym zjadła:) Piękne zdjęcia kochana!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj. Jesteśmy agregatem blogów kulinarnych. Zachęcamy do dołączenia do naszego grona. Oferujemy darmową promocję wpisów na naszych fanpage oraz stronie katalogsmakow.pl. Poza tym znajdziesz u nas 'zeszyt kulinarny', do którego możesz dodawać swoje ulubione przepisy, forum kulinarne oraz TOP listę najlepszych blogów. Zapraszam do rejestracji: http://katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie i apetycznie :) Nie wiem czy bym je jadła, czy oglądała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. gdybym tylko nie była na diecie bezglutenowej, już by siedziały w piekarniku...

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm wyglądają obłędnie i pewnie tak smakują!

    OdpowiedzUsuń