2014/09/16

Pieczone figi z kremem zabajone

Figi na słodko smakują wyśmienicie, dodanie do nich słynnego smakołyka z ubijanych na ciepło żółtek dodaję głębię i wyszukanego smaku temu deserowi.

Składniki

  • 6-8 fig
  • 50 gr Marsali lub słodkiego sherry 
  • 50 gr cukru trzcinowego 
  • otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy 
  • Dodatkowo: garść orzechów pistacjowych 

Żaroodporne naczynie natłuścić masłem. Figi naciąć na krzyż, lekko rozchylić ich ścianki i ułożyć w naczyniu. W misce wymieszać wino, cukier, skórkę i sok z pomarańczy. Polać mieszanką figi. Piekarnik rozgrzać do 150C i piec ok. 5 min. Ponownie polać figi i jeszcze piec ok. 7 min. 

Krem zabajone

  • 4 żółtka 
  • 70 gr Marsali lub słodkiego wina 
  • 60 gr cukru pudru 
  • skórka otarta z jednej cytryny

Do żaroodpornej miski dodać żółtka z cukrem pudrem, wstawić nad gotującą się wodą ucierając rózgą lub mikserem na wolnych obrotach. Ucieramy do powstania gęstej kremowej masy. Wrzucamy skórkę z cytryny i powoli wlewamy wino cały czas ubijając ok. 10 min. do powstania gęstej piany. Zabajone zostawić do ostygnięcia ubijając co pewien czas. Pieczone figi podawać na ciepło polewając kremem i posypując pistacjami. Smacznego.



9 komentarzy:

  1. Wow! Uwielbiam świeże figi, a takim wydaniu muszą smakować znakomicie :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam figi, ale takiej wersji nie znałam. Do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Elena u Ciebie znowu coś smakowitego można znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają i na pewno są pyszne!!!!
    miłego popołudnia kochana!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny i pięknie wyglądający deser. Uwielbiam figi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpadłam jak śliwka w kompot, a raczej jak figa w zabajone. Cudowny deser

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł:) Zapraszam do dodania go do mojej akcji Włoskie smaki:)

    OdpowiedzUsuń