2016/02/27

Ciasteczka z kremem słonecznikowym i orzechami pekan

Ciasteczka pachnące pomarańczą z dodatkiem kremu słonecznikowego, dojrzałego banana który nadaję ciastkom naturalnej słodyczy i miękkości. Zdrowe, sycące i energetyczne. Krem słonecznikowy konsystencją przypomina pastę sezamową ( tahini ). Użyłam kremu kupionego w sklepie ze zdrową żywnością, ale w domu  z powodzeniem możemy przygotować taki krem własnoręcznie. W tym celu potrzebujemy ok.  200-250 gr słonecznika który wstępnie prażymy , a następnie studzimy.  Za pomocą blendera należy bardzo dokładnie rozdrobnić i zmielić ziarna słonecznika. Dodać mleko migdałowe ok. 25-30 ml, w zależności od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać. Na końcu pozostaje nam tylko całość przełożyć do słoiczka i przechowywać ok. 5-7 dni.


~Składniki na ok. 20 sztuk ~
  • 250 gr mąki orkiszowej drobnej
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 7 łyżek soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli
  • 150 gr kremu słonecznikowego lub tahini sezamowej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 100 gr ok. 20 połówek pekanów
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i solą. Do blendera dodać banan, jajko, sok pomarańczowy, esencje waniliową, krem słonecznikowy, syrop z agawy i skórkę pomarańczową. Składniki zmiksować do jednolitej masy. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Na blachę wyłożyć  papier do pieczenia. Z ciasta uformować okrągłe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Wykładać w niewielkich odstępach. Na wierzch każdego ciasteczka wyłożyć  orzechy. Ciasteczka lekko spłaszczyć nadając okrągłego kształtu . Piec w 180C ok. 13-15 min. do zrumienienia. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Cookies made of sunflower cream and pecan nuts

Cookies with sunflower cream, ripe banana that gives the cake a natural sweetness and softness. Healthy, filling and very energetic. Sunflower cream's consistency  resembles sesame paste (tahini). I used the cream purchased at a health food store, but we can successfully prepare the cream in our home. In order to do it, we need approx. 200-250 gr of sunflower seeds which we roast and then cool. Using the blender we should very carefully grind grains of sunflower. Add the almond milk approx. 25-30 ml. Depending on what consistency we want to achieve. Transfer it to a jar and store approx. 5-7 days.

~Ingredients for approx. 20 pieces~
  • 250 gr spelled flour fine
  • 1 egg
  • 1 ripe banana
  • 1 teaspoon of  orange peel
  • 7 tablespoons of orange juice
  • 1 teaspoon of  baking soda
  • 1 teaspoon of  vanilla
  • pinch of salt
  • 150 gr cream, sunflower or sesame tahini
  • 1 tablespoon of agave syrup
  • 100 gr approx. 20 pecan nuts
Mix flour with baking soda and salt. To a blender add banana, egg, orange juice, vanilla essence, cream, sunflower, corn syrup agave and orange zest. The ingredients mix to a uniform mass.
Add flour and mix everything together well. Put the mass on a sheet of baking parchment paper. From the dough form a round cookies the size of a walnut. Put them in small intervals. At the top of each cookie put nuts. Cookies should be flatten slightly, giving them a round shape. Bake at 180C approx. 13-15 min. for browning. Then cool them on a wire rack. Store in airtight
container. Bon Appetit.

2016/02/23

Słodko-pikantna czerwona kapusta z jabłkami i żurawiną


Pyszna, lekko pikantna i zarazem słodko-kwaśna duszona kapusta. Z dodatkiem jabłek i żurawin, które bardzo wzbogacają smak potrawy. Kapustę możemy wykorzystać jako dodatek do innych potraw lub jako samodzielny posiłek.


~Składniki~

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1-2 startych jabłka
  • 25 gr oleju kokosowego lub roślinnego
  • 1 czerwona cebula drobno pokrojona
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu winnego
  • garść suszonej żurawiny
  • 100-120 ml wody lub bulionu warzywnego

Na głębokiej patelni obsmażyć cebule, dodać poszatkowaną kapustę, jabłko. Poddusić mieszając co jakiś czas. Przyprawić płatkami chilli, octem i dodać żurawinę. Zalać wodą lub bulionem. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 1 godz. mieszając czas od czasu. Na koniec dodać miód, gałkę muszkatołową. Poddusić jeszcze ok. 10 min. Wyłączyć kapustę i zostawić na ok. 30-40 min. aby przeszła wszystkimi smakami. Smacznego.




ENGLISH VERSION
Sweet and spicy red cabbage with apples and cranberries

Delicious, slightly spicy and yet sweet and sour braised cabbage. Made by adding apples and cranberries, which really enrich the flavor of the dish. We can use cabbage as a supplement to other dishes or as standalone meal.

~Ingredients~
  • 1 small head red cabbage
  • 1-2 grated apples
  • 25 gr coconut oil or vegetable
  • 1 red onion finely chopped
  • 1/2 teaspoon nutmeg
  • 1 tsp chilli flakes
  • 1 tablespoon honey
  • 4 tablespoons wine vinegar
  • a handful of dried cranberries
  • 100-120 ml water or vegetable broth
On a deep frying pan fry the onions, add shredded cabbage, apple. Stew stirring occasionally. Season with chilli flakes, add vinegar and cranberries. Pour water or broth. Cover with a lid and
simmer on low heat for approx. 1 hour. stirring from time to time. At the end add honey, nutmeg. Stew still approx. 10 min. Turn of cabbage and leave for approx. 30-40 min. for it to went with all tastes. Bon Appetit.

2016/02/20

Sałatka z quinoa, brukselką i dressingiem marokańskim

Pyszna sałatka w stylu orientalnym, polana aromatycznym, korzennym dressingiem. 


~Składniki na sałatkę~

  • 1 szklanka ugotowanej quinoa
  • 250 gr brukselki
  • 50 gr prażonych orzeszków piniowych
  • 1 szklanka roszponki 
  • ziarna granatu
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
~Dressing marokański~
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczka kminku rzymskiego
  • 1/4 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1/4 łyżeczka płatków chilli
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy ekstra vergin
Czosnek z solą utrzeć do konsystencji pasty. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 
Brukselkę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozg. 190C na ok. 25-30 min. do zrumienienia. Przewracając pod czas pieczenia na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły. 
W misce wymieszać quinoa, brukselkę i roszponkę. Dodać dressing, natkę pietruszki, orzeszki piniowe i dobrze połączyć składniki. Przełożyć na talerz i posypać ziarnami granatu.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Salad with quinoa and brussels sprouts with the Moroccan dressing

Delicious salad in the oriental style with the addition of aromatic, spicy dressing.

~Ingredients for the salad~
  • 1 cup cooked quinoa
  • 250 gr brussels sprouts
  • 50 gr roasted pine nuts
  • 1 cup lamb's lettuce
  • pomegranate grains
  • 1 tablespoon olive oil
  • 3 tablespoons chopped parsley
~Dressing Moroccan~
  • 1 clove garlic
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon cinnamon
  • 1/4 teaspoon cumin Rome
  • 1/4 teaspoon smoked paprika
  • 1/4 teaspoon chilli flakes
  • Juice of half a lemon
  • 1 teaspoon honey
  • 2 tablespoons olive oil extra vergin
Garlic and salt mash to a paste. Add remaining ingredients and mix thoroughly.
Brussels sprouts wash, dry and cut in half. Drizzle with olive oil and put in the oven notoriety. 190C for approx. 25-30 min. to browning. Knock on the other side during the cooking time for evenly baking.
In a bowl, mix the quinoa, sprouts and lamb's lettuce. Add the dressing, parsley, pine nuts and combine the ingredients well. Transfer to a plate and sprinkle with pomegranate seeds.
Bon Appetit.

2016/02/17

Sałatka z pieczonych batatów i buraka na bazie dressingu z octu malinowego

Konkretna i bardzo sycąca sałatka która nie powoduje uczucia ciężkości. W mojej kuchni pieczone warzywa są zawsze miłe widziane gdyż mają wyjątkowy smak. Zdrowa i pyszna sałatka której smak znakomicie podkreśla dodanie octu malinowego.


~Pieczone warzywa~
  • 3 małe buraki
  • 2 małe bataty
  • Dodatkowo: suszony rozmaryn, oregano, bazylia, olej rzepakowy
Buraki posmarować olejem, zawinąć w folie aluminiową. Piec w 200C ok. 40-60 min.
Bataty oczyścić, pokroić w talarki. Dodać zioła i skropić olejem rzepakowym. Piec w 200C przez 30-35 min. co jakiś czas przewracając na drugą stronę.

~Sałatka~
  • 6-8 sztuk pomidorków truskawkowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 garście mix sałatek ( roszponka, rukola, szpinak )
~Dressing~
  • 2 łyżki octu malinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na dressing dokładnie wymieszać.

Upieczone buraki wystudzić i oczyścić. Pokroić w talarki lub słupki. Do miski dodać pokrojone buraki, bataty, przekrojone na pół  pomidorki, pokrojoną w piórka cebule i awokado. Polać dressingiem i dokładnie wymieszać. Na talerz wyłożyć chrupiącą sałatę, na nią warzywa i jeszcze raz wymieszać. Podawać od razu do stołu.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Salad made of roasted sweet potatos and beets based on raspberry vinegar dressing 

The specific and very nutritious salad that does not cause the feeling of being over stuffed. In my kitchen roasted vegetables are always welcome because they have a unique taste and deserve recognition. Healthy and delicious salad which taste complements the addition of raspberry vinegar.

~Ingredients for the roast vegetables~
  • 3 small beets
  • 2 small yams
  • Additionally: dried rosemary, oregano, basil, canola oil
Beetroot spread with oil, wrap in aluminum foil. Bake at 200C approx. 40-60 min.
Sweet potatoes clean and cut into slices. Add herbs and drizzle with rapeseed oil. Bake at 200C for 30-35 minutes. periodically turning over to the other side.

~Ingredients for the salad~

  • 6-8 pieces of strawberry tomatoes
  • 1 ripe avocado
  • 1 small red onion
  • 2 handfuls of mixed salad (lamb's lettuce, arugula, spinach)
~Dressing~
  • 2 tablespoons raspberry vinegar
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 1 teaspoon salt
  • 3 tablespoons olive oil
Ingredients for the dressing mix thoroughly.
Baked beets cool down and clean up. Cut into slices or bars. In a bowl add chopped beets, sweet potatoes, tomatoes halves, chopped feathers onions and avocado. Pour over the dressing and mix thoroughly. On a plate put a crispy lettuce, vegetables and mix again. Serve all at once to the table.
Bon Appetit.

2016/02/14

Bezglutenowe muffinki z mango i borówkami amerykańskimi

Przepyszne muffinki, które idealnie nadają się na drugie śniadanie lub jako zdrowy i pyszny deser.


~Składniki na ok. 6 sztuk~
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki roztopionego sklarowanego masła ( ghee )
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 szklanka borówek amerykańskich
  • 2/3 szklanka mango pokrojonego w kostkę 

Piekarnik rozgrzać do 160C z termoobiegiem.Przygotować papilotki lub sylikonowe foremki do pieczenia. W misce wymieszać suche składniki: mąki, proszek do pieczenia,cynamon, sól. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: roztrzepane jajka, roztopione masło, mleko kokosowe i ekstrakt waniliowy. Dodać cukier kokosowy i dokładnie za pomocą rózgi połączyć składniki. Suche i mokre składniki połączyć ze sobą. Wymieszać do połączenia składników. Dodać owoce i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Piec ok. 25-30 min. Wystudzić. Udekorować owocami mango i borówkami.




ENGLISH VERSION
Gluten-free muffins with mango and blueberries

Very tasty muffins that are perfect for a lunch or as a healthy and delicious dessert.

Ingredients for approx. 6 pieces.
  • 1 glass of almond flour
  • 1/4 glass of coconut flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1/4 glass of coconut sugar
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 2 large eggs
  • 4 tablespoons melted clarified butter (ghee)
  • 2/3 glass of coconut milk
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1/2 glass of blueberries
  • 2/3 glass of mango, diced

Preheat the oven to 160C with termo regulation. Prepare curlers or silicone baking trays. In a bowl, mix the dry ingredients: flour, baking powder, cinnamon, salt. In another bowl, mix wet ingredients: beaten eggs, melted butter, coconut milk and vanilla extract. Add the sugar, coconut and accurately using a rod, connect the components. The dry and wet ingredients combine with each other. Mix until combined. Add the fruits and mix gently again.
Bake approx. 25-30 min. Let them cool. Garnish with mango and blueberry.

2016/02/10

Deser chia z mango i owocami


Deser na zimno z wykorzystaniem nasion chia. Idealny dla niezapowiedzianych gości lub jako przekąska w ciągu dnia. Smaczny, zdrowy i banalnie prosty w zrobieniu. Taki deser zawsze pięknie się prezentuje i daje wiele możliwości eksperymentowania chociażby poprzez dodanie ulubionego mleka, kisielu lub takich dodatków jak owoce, granole, musli czy czekolada. Wszystko zależy od pomysłu i wyobraźni. Zatem do dzieła!!


~Składniki na ok. 2-3 porcje~
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 200 ml. mleka kokosowego
  • 3 łyżki ziaren chia
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • Dodatkowo: banan, kiwi, borówki amerykański
Mango obrać, usunąć pestkę. Zmiksować na gładkie puree. Dodać mleko kokosowe, miód, sok z limonki. Wszystko jeszcze raz zmiksować do gładkiej konsystencji. Wsypać ziarna chia i wymieszać za pomocą rózgi. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Pudding przełożyć do pucharków,
udekorować owocami. Smacznego.




ENGLISH VERSION
Chia dessert with mango and fruits

Cold dessert made using chia seeds. Ideal for unannounced guests or as a snack during the day. Tasty,
healthy and very easy in the making. This dessert always beautifully presents and has a great potential to modify by adding your favorite milk, jelly or such additives as fruits, granola, muesli or chocolate. It all depends on the idea and imagination. So to work !!

~Ingredients for approx. 2-3 servings~
  • 1 large ripe mango
  • 200 ml coconut milk
  • 3 tablespoons chia seeds
  • 1 tablespoon honey or agave syrup
  • 2 tablespoons lime juice
  • Additionally: banana, kiwi, blueberries
Peel the mango, remove the stone. Blend to a smooth puree. Add milk coconut, honey, lime juice. All again mix to smooth consistency. Pour chia seeds and mix with the rod. Refrigerate for approx. 1 hour. Pudding translate into cups, decorate with fruits.
Bon Appetit.

2016/02/08

Bezglutenowe muffinki czekoladowe z malinami

Kolejny przepis na wypiek w stylu diety paleo. Łatwe i bardzo smaczne muffinki, a co najważniejsze - bezglutenowe! Pachnące czekoladą i malinami, a jak wiadomo jest to duet idealny. Serdecznie polecam ! :)


~Składniki na ok. 6-8 sztuk~
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej z blanszowanych migdałów
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki malin
Piekarnik rozgrzać do 175C. W misce wymieszać jajka, olej kokosowy, esencje waniliową i miód. 
Do miksera dodać mąkę migdałową, kakao, sodę oczyszczoną. Zmiksować.
Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do foremek lub papilotek na 1/3 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po kilka malin. Piec ok. 15-18 min. Wystudzić. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni. 





ENGLISH VERSION
Gluten-free chocolate muffins with raspberries

Another recipe for paleo baking. Easy and very tasty muffins fragrant with chocolate and raspberries, and as you know it is a perfect duet.

~Ingredients for approx. 6-8 pieces~
  • 1/2 cup almond flour with blanched almonds
  • 4 large eggs
  • 1/2 cup melted coconut oil cold pressed
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 2 tablespoons honey
  • 1/4 cup unsweetened cocoa
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 cup raspberries
Preheat the oven to 175C. In a bowl, mix eggs, coconut oil, vanilla essence and honey.
To a blender add the almond flour, cocoa, baking soda and mix.
The dry ingredients combine with the wet and mix until combined. Put dough into molds or papilots 1/3 height. For each muffin put a few raspberries. Bake approx. 15-18 min. Let them cool. Store in the refrigerator in an airtight container for up to 3 days.

2016/02/06

Zupa z batatów z mlekiem kokosowym i jarmużem

Jeszcze jeden przepis na aromatyczną i mocno rozgrzewającą zupę w stylu tajskim. Głównym składnikiem zupy są bataty, które smakiem przypominają dynie. Ciekawym i smacznym dodatkiem do zupy jest chrupiący jarmuż z sezamem, który idealnie pasuje do całości.


~Składniki~
  • 750 gr batatów obranych i pokrojonych w kostkę 
  • 1 duża cebula
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • sok z połowy limonki
  • 2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 cm korzeń  imbiru, obranego i startego
  • 600 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz 

~~Smażony jarmuż z sezamem~
  • 2 duże liście jarmużu 
  • 3 łyżeczki sezamu
  • olej arachidowy do smażenia 
  • sól
Liście porwać na mniejsze kawałki pozbawiając ich twardych części. Do woka wlać olej na ok. 1/4 wysokości i mocno podgrzać ( przykryć pokrywką ) Dodać jarmuż uważając na mocne pryskanie oleju. Smażyć ok. 30 sekund. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Posypać solą i sezamem. 

W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojoną cebule, czosnek i starty imbir. Poddusić ok. 5 min. Następnie dodać pokrojone bataty, zmiażdżoną trawę cytrynową, dusić ok. 5 min. Zalać bulionem. Gotować ok. 20 min. Wyjąc trawę cytrynową. Zupę zmiksować na gładkie puree. Ponownie podgrzać, dodać mleko kokosowe i sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać ze smażonym  jarmużem.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Soup with sweet potatoes with coconut milk and crispy kale with sesame seeds

Yet another recipe for aromatic and strongly warming soup in a Thai style. The main ingredient of soups are sweet potatoes, which taste like pumpkins. An interesting and tasty soup with addition of crisp kale with sesame seeds, which fits perfectly into the whole.

~Ingredients~
750 gr. sweet potatoes peeled and diced
1 large onion
600 ml. vegetable stock
1 stalk lemongrass
juice of half a lime
2 garlic clove
1 tablespoon of coconut oil
2 cm. ginger root, peeled and grated
600 ml. coconut milk
salt and pepper

~Fried kale with sesame seeds~
  • 2 large leaves of kale
  • 3 teaspoons sesame
  • peanut oil for frying
  • salt

Leaves kidnap smaller pieces depriving them of the hard parts. Wok pour oil on approx. 1/4 of the height and strong heat (cover with a lid) Add kale careful of strong oil splatter. Fry for approx. 30 seconds. Transfer to a paper towel to drain. Sprinkle with salt and sesame seeds.

In a saucepan heat the oil, coconut oil, add chopped onions, garlic and grated ginger. Stew approx. 5 min. Then add the sliced ​​yams, crushed lemon grass and cook approx. 5 minutes. Pour broth. Cook for approx. 20 min. Remove the lemon grass. Soup mix to a smooth puree. Again heat, add coconut milk and lime juice. Season with salt and pepper. Serve soup with fried kale.
Bon Appetit.

2016/02/02

Bananowy chlebek z borówkami amerykańskimi


Moja przygoda z pieczeniem chlebka bananowego nadal trwa. Mogłabym
powiedzieć, że jest to w pewnym sensie uzależnienie. Takie wypieki są łatwe, smaczne i bardzo zdrowe. Dodają energii i bardzo sycą. Taki chlebek można przechowywać dłużej w porównaniu od innych ciast. Z czasem smakuje coraz lepiej i nie traci swojej wilgotności. Możemy go zjeść z tym co lubimy najbardziej - dżemem, masłem orzechowym  - chlebek ze wszystkim smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam.


~Składniki~
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 1 banan na wierzch ( przekrojony wzdłuż )
  • 4 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 łyżek roztopionego olejów kokosowego tłoczonego na zimno
  • 125-150 gr borówek amerykańskich
Piekarnik rozgrzać do 180C.  Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Banany, jajka, olej kokosowy, miód i ekstrakt z wanilii zmiksować. Mąkę kokosową, sól, cynamon, sodę oczyszczoną wymieszać. Suche składniki wymieszać z mokrymi, dodać ocet jabłkowy. Dodać
borówki amerykańskie, delikatnie wymieszać składniki. Ciasto wyłożyć do foremki. Wyrównać wierzch i ułożyć przekrojony wzdłuż banan. Pięć ok. 45-50 min. Ciasto po upieczeniu powinno być suche i mieć brązowy kolor. Wystudzić na kratce.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Banana bread with blueberries

My adventure with roasted banana hotcakes continues. I could say that it is in a sense an addiction. These pastries are easy in making, tasty and very healthy. Energize you and stare upon. This bread can be stored longer in contrast to other cakes. And even tastes better with time and always stays humid. You can eat it with what you like best - jam, peanut butter or nutella - cake tastes wonderfuly with everything. I highly recommend it.

~Ingredients~
  • 3 large ripe bananas
  • 1 banana on top (sectioned along)
  • 4 eggs
  • 5 tablespoons honey
  • 1 cup coconut flour
  • 2 teaspoons cinnamon
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 tablespoon of apple cider vinegar
  • 1/4 teaspoon salt
  • 6 tablespoons melted coconut oil cold pressed
  • 125-150 gr blueberries
Preheat the oven to 180C. An elongated mold put with baking parchment paper. Bananas, eggs, coconut oil, honey and vanilla extract and mix. Mix coconut flour, salt, cinnamon, baking soda. Mix dry ingredients with wet, add apple cider vinegar. Add blueberries while gently mixing the ingredients. Put dough into the mold. Align the top and place sliced banana. Bake approx. 45-50 min. Cake after baking should be dry and have a brown color. Let it cool on a wire rack.
Bon Appetit.