Ciasteczka pachnące pomarańczą z dodatkiem kremu słonecznikowego, dojrzałego banana który nadaję ciastkom naturalnej słodyczy i miękkości. Zdrowe, sycące i energetyczne. Krem słonecznikowy konsystencją przypomina pastę sezamową ( tahini ). Użyłam kremu kupionego w sklepie ze zdrową żywnością, ale w domu z powodzeniem możemy przygotować taki krem własnoręcznie. W tym celu potrzebujemy ok. 200-250 gr słonecznika który wstępnie prażymy , a następnie studzimy. Za pomocą blendera należy bardzo dokładnie rozdrobnić i zmielić ziarna słonecznika. Dodać mleko migdałowe ok. 25-30 ml, w zależności od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać. Na końcu pozostaje nam tylko całość przełożyć do słoiczka i przechowywać ok. 5-7 dni.
~Składniki na ok. 20 sztuk ~
- 250 gr mąki orkiszowej drobnej
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 7 łyżek soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
- 150 gr kremu słonecznikowego lub tahini sezamowej
- 1 łyżka syropu z agawy
- 100 gr ok. 20 połówek pekanów
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i solą. Do blendera dodać banan, jajko, sok pomarańczowy, esencje waniliową, krem słonecznikowy, syrop z agawy i skórkę pomarańczową. Składniki zmiksować do jednolitej masy. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Z ciasta uformować okrągłe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Wykładać w niewielkich odstępach. Na wierzch każdego ciasteczka wyłożyć orzechy. Ciasteczka lekko spłaszczyć nadając okrągłego kształtu . Piec w 180C ok. 13-15 min. do zrumienienia. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Cookies made of sunflower cream and pecan nuts
Cookies with sunflower cream, ripe banana that gives the cake a natural sweetness and softness. Healthy, filling and very energetic. Sunflower cream's consistency resembles sesame paste (tahini). I used the cream purchased at a health food store, but we can successfully prepare the cream in our home. In order to do it, we need approx. 200-250 gr of sunflower seeds which we roast and then cool. Using the blender we should very carefully grind grains of sunflower. Add the almond milk approx. 25-30 ml. Depending on what consistency we want to achieve. Transfer it to a jar and store approx. 5-7 days.
~Ingredients for approx. 20 pieces~
- 250 gr spelled flour fine
- 1 egg
- 1 ripe banana
- 1 teaspoon of orange peel
- 7 tablespoons of orange juice
- 1 teaspoon of baking soda
- 1 teaspoon of vanilla
- pinch of salt
- 150 gr cream, sunflower or sesame tahini
- 1 tablespoon of agave syrup
- 100 gr approx. 20 pecan nuts
Mix flour with baking soda and salt. To a blender add banana, egg, orange juice, vanilla essence, cream, sunflower, corn syrup agave and orange zest. The ingredients mix to a uniform mass.
Add flour and mix everything together well. Put the mass on a sheet of baking parchment paper. From the dough form a round cookies the size of a walnut. Put them in small intervals. At the top of each cookie put nuts. Cookies should be flatten slightly, giving them a round shape. Bake at 180C approx. 13-15 min. for browning. Then cool them on a wire rack. Store in airtight
container. Bon Appetit.
Właśnie przed chwilą zjadłyśmy ciasteczka z ziarnami słonecznika, ale zdecydowanie wolałybyśmy Twoją wersję :) Cudowne! Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za miły komentarz!! Pozdrawiam ciepło <3
Usuń