2016/02/08

Bezglutenowe muffinki czekoladowe z malinami

Kolejny przepis na wypiek w stylu diety paleo. Łatwe i bardzo smaczne muffinki, a co najważniejsze - bezglutenowe! Pachnące czekoladą i malinami, a jak wiadomo jest to duet idealny. Serdecznie polecam ! :)


~Składniki na ok. 6-8 sztuk~
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej z blanszowanych migdałów
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki malin
Piekarnik rozgrzać do 175C. W misce wymieszać jajka, olej kokosowy, esencje waniliową i miód. 
Do miksera dodać mąkę migdałową, kakao, sodę oczyszczoną. Zmiksować.
Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do foremek lub papilotek na 1/3 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po kilka malin. Piec ok. 15-18 min. Wystudzić. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni. 





ENGLISH VERSION
Gluten-free chocolate muffins with raspberries

Another recipe for paleo baking. Easy and very tasty muffins fragrant with chocolate and raspberries, and as you know it is a perfect duet.

~Ingredients for approx. 6-8 pieces~
  • 1/2 cup almond flour with blanched almonds
  • 4 large eggs
  • 1/2 cup melted coconut oil cold pressed
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 2 tablespoons honey
  • 1/4 cup unsweetened cocoa
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 cup raspberries
Preheat the oven to 175C. In a bowl, mix eggs, coconut oil, vanilla essence and honey.
To a blender add the almond flour, cocoa, baking soda and mix.
The dry ingredients combine with the wet and mix until combined. Put dough into molds or papilots 1/3 height. For each muffin put a few raspberries. Bake approx. 15-18 min. Let them cool. Store in the refrigerator in an airtight container for up to 3 days.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz