2016/02/23

Słodko-pikantna czerwona kapusta z jabłkami i żurawiną


Pyszna, lekko pikantna i zarazem słodko-kwaśna duszona kapusta. Z dodatkiem jabłek i żurawin, które bardzo wzbogacają smak potrawy. Kapustę możemy wykorzystać jako dodatek do innych potraw lub jako samodzielny posiłek.


~Składniki~

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1-2 startych jabłka
  • 25 gr oleju kokosowego lub roślinnego
  • 1 czerwona cebula drobno pokrojona
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu winnego
  • garść suszonej żurawiny
  • 100-120 ml wody lub bulionu warzywnego

Na głębokiej patelni obsmażyć cebule, dodać poszatkowaną kapustę, jabłko. Poddusić mieszając co jakiś czas. Przyprawić płatkami chilli, octem i dodać żurawinę. Zalać wodą lub bulionem. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 1 godz. mieszając czas od czasu. Na koniec dodać miód, gałkę muszkatołową. Poddusić jeszcze ok. 10 min. Wyłączyć kapustę i zostawić na ok. 30-40 min. aby przeszła wszystkimi smakami. Smacznego.




ENGLISH VERSION
Sweet and spicy red cabbage with apples and cranberries

Delicious, slightly spicy and yet sweet and sour braised cabbage. Made by adding apples and cranberries, which really enrich the flavor of the dish. We can use cabbage as a supplement to other dishes or as standalone meal.

~Ingredients~
  • 1 small head red cabbage
  • 1-2 grated apples
  • 25 gr coconut oil or vegetable
  • 1 red onion finely chopped
  • 1/2 teaspoon nutmeg
  • 1 tsp chilli flakes
  • 1 tablespoon honey
  • 4 tablespoons wine vinegar
  • a handful of dried cranberries
  • 100-120 ml water or vegetable broth
On a deep frying pan fry the onions, add shredded cabbage, apple. Stew stirring occasionally. Season with chilli flakes, add vinegar and cranberries. Pour water or broth. Cover with a lid and
simmer on low heat for approx. 1 hour. stirring from time to time. At the end add honey, nutmeg. Stew still approx. 10 min. Turn of cabbage and leave for approx. 30-40 min. for it to went with all tastes. Bon Appetit.

2 komentarze:

  1. Takiej kapusty to ja jeszcze nie jadłam :) Wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic mi nie pozostaje jak zachęcić do spróbowania 😉 Dziękuje i pozdrawiam :D

      Usuń