2016/02/14

Bezglutenowe muffinki z mango i borówkami amerykańskimi

Przepyszne muffinki, które idealnie nadają się na drugie śniadanie lub jako zdrowy i pyszny deser.


~Składniki na ok. 6 sztuk~
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki roztopionego sklarowanego masła ( ghee )
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 szklanka borówek amerykańskich
  • 2/3 szklanka mango pokrojonego w kostkę 

Piekarnik rozgrzać do 160C z termoobiegiem.Przygotować papilotki lub sylikonowe foremki do pieczenia. W misce wymieszać suche składniki: mąki, proszek do pieczenia,cynamon, sól. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: roztrzepane jajka, roztopione masło, mleko kokosowe i ekstrakt waniliowy. Dodać cukier kokosowy i dokładnie za pomocą rózgi połączyć składniki. Suche i mokre składniki połączyć ze sobą. Wymieszać do połączenia składników. Dodać owoce i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Piec ok. 25-30 min. Wystudzić. Udekorować owocami mango i borówkami.




ENGLISH VERSION
Gluten-free muffins with mango and blueberries

Very tasty muffins that are perfect for a lunch or as a healthy and delicious dessert.

Ingredients for approx. 6 pieces.
  • 1 glass of almond flour
  • 1/4 glass of coconut flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1/4 glass of coconut sugar
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 2 large eggs
  • 4 tablespoons melted clarified butter (ghee)
  • 2/3 glass of coconut milk
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1/2 glass of blueberries
  • 2/3 glass of mango, diced

Preheat the oven to 160C with termo regulation. Prepare curlers or silicone baking trays. In a bowl, mix the dry ingredients: flour, baking powder, cinnamon, salt. In another bowl, mix wet ingredients: beaten eggs, melted butter, coconut milk and vanilla extract. Add the sugar, coconut and accurately using a rod, connect the components. The dry and wet ingredients combine with each other. Mix until combined. Add the fruits and mix gently again.
Bake approx. 25-30 min. Let them cool. Garnish with mango and blueberry.

2 komentarze: