Pyszna sałatka w stylu orientalnym, polana aromatycznym, korzennym dressingiem.
~Składniki na sałatkę~
- 1 szklanka ugotowanej quinoa
- 250 gr brukselki
- 50 gr prażonych orzeszków piniowych
- 1 szklanka roszponki
- ziarna granatu
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
~Dressing marokański~
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczka kminku rzymskiego
- 1/4 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczka płatków chilli
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy ekstra vergin
Czosnek z solą utrzeć do konsystencji pasty. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Brukselkę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozg. 190C na ok. 25-30 min. do zrumienienia. Przewracając pod czas pieczenia na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.
W misce wymieszać quinoa, brukselkę i roszponkę. Dodać dressing, natkę pietruszki, orzeszki piniowe i dobrze połączyć składniki. Przełożyć na talerz i posypać ziarnami granatu.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Salad with quinoa and brussels sprouts with the Moroccan dressing
Delicious salad in the oriental style with the addition of aromatic, spicy dressing.
~Ingredients for the salad~
- 1 cup cooked quinoa
- 250 gr brussels sprouts
- 50 gr roasted pine nuts
- 1 cup lamb's lettuce
- pomegranate grains
- 1 tablespoon olive oil
- 3 tablespoons chopped parsley
~Dressing Moroccan~
- 1 clove garlic
- 1/2 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon cumin Rome
- 1/4 teaspoon smoked paprika
- 1/4 teaspoon chilli flakes
- Juice of half a lemon
- 1 teaspoon honey
- 2 tablespoons olive oil extra vergin
Garlic and salt mash to a paste. Add remaining ingredients and mix thoroughly.
Brussels sprouts wash, dry and cut in half. Drizzle with olive oil and put in the oven notoriety. 190C for approx. 25-30 min. to browning. Knock on the other side during the cooking time for evenly baking.
In a bowl, mix the quinoa, sprouts and lamb's lettuce. Add the dressing, parsley, pine nuts and combine the ingredients well. Transfer to a plate and sprinkle with pomegranate seeds.
Bon Appetit.
Wygląda zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie bogactwo składników i kolorów i uwielbiam wszystkie składniki jakie zawiera w sobie :)
Bardzo się ciesze Aniu!! Dziękuje i pozdrawiam :D
Usuń