2016/02/20

Sałatka z quinoa, brukselką i dressingiem marokańskim

Pyszna sałatka w stylu orientalnym, polana aromatycznym, korzennym dressingiem. 


~Składniki na sałatkę~

  • 1 szklanka ugotowanej quinoa
  • 250 gr brukselki
  • 50 gr prażonych orzeszków piniowych
  • 1 szklanka roszponki 
  • ziarna granatu
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
~Dressing marokański~
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczka kminku rzymskiego
  • 1/4 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1/4 łyżeczka płatków chilli
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy ekstra vergin
Czosnek z solą utrzeć do konsystencji pasty. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 
Brukselkę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozg. 190C na ok. 25-30 min. do zrumienienia. Przewracając pod czas pieczenia na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły. 
W misce wymieszać quinoa, brukselkę i roszponkę. Dodać dressing, natkę pietruszki, orzeszki piniowe i dobrze połączyć składniki. Przełożyć na talerz i posypać ziarnami granatu.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Salad with quinoa and brussels sprouts with the Moroccan dressing

Delicious salad in the oriental style with the addition of aromatic, spicy dressing.

~Ingredients for the salad~
  • 1 cup cooked quinoa
  • 250 gr brussels sprouts
  • 50 gr roasted pine nuts
  • 1 cup lamb's lettuce
  • pomegranate grains
  • 1 tablespoon olive oil
  • 3 tablespoons chopped parsley
~Dressing Moroccan~
  • 1 clove garlic
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon cinnamon
  • 1/4 teaspoon cumin Rome
  • 1/4 teaspoon smoked paprika
  • 1/4 teaspoon chilli flakes
  • Juice of half a lemon
  • 1 teaspoon honey
  • 2 tablespoons olive oil extra vergin
Garlic and salt mash to a paste. Add remaining ingredients and mix thoroughly.
Brussels sprouts wash, dry and cut in half. Drizzle with olive oil and put in the oven notoriety. 190C for approx. 25-30 min. to browning. Knock on the other side during the cooking time for evenly baking.
In a bowl, mix the quinoa, sprouts and lamb's lettuce. Add the dressing, parsley, pine nuts and combine the ingredients well. Transfer to a plate and sprinkle with pomegranate seeds.
Bon Appetit.

2 komentarze:

  1. Wygląda zdrowo i pysznie :)
    Podoba mi się takie bogactwo składników i kolorów i uwielbiam wszystkie składniki jakie zawiera w sobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze Aniu!! Dziękuje i pozdrawiam :D

      Usuń