Jeszcze jeden przepis na aromatyczną i mocno rozgrzewającą zupę w stylu tajskim. Głównym składnikiem zupy są bataty, które smakiem przypominają dynie. Ciekawym i smacznym dodatkiem do zupy jest chrupiący jarmuż z sezamem, który idealnie pasuje do całości.
~Składniki~
- 750 gr batatów obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 duża cebula
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- sok z połowy limonki
- 2 ząbka czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 cm korzeń imbiru, obranego i startego
- 600 ml mleka kokosowego
- sól i pieprz
~~Smażony jarmuż z sezamem~
- 2 duże liście jarmużu
- 3 łyżeczki sezamu
- olej arachidowy do smażenia
- sól
Liście porwać na mniejsze kawałki pozbawiając ich twardych części. Do woka wlać olej na ok. 1/4 wysokości i mocno podgrzać ( przykryć pokrywką ) Dodać jarmuż uważając na mocne pryskanie oleju. Smażyć ok. 30 sekund. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Posypać solą i sezamem.
W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojoną cebule, czosnek i starty imbir. Poddusić ok. 5 min. Następnie dodać pokrojone bataty, zmiażdżoną trawę cytrynową, dusić ok. 5 min. Zalać bulionem. Gotować ok. 20 min. Wyjąc trawę cytrynową. Zupę zmiksować na gładkie puree. Ponownie podgrzać, dodać mleko kokosowe i sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać ze smażonym jarmużem.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Soup with sweet potatoes with coconut milk and crispy kale with sesame seeds
Yet another recipe for aromatic and strongly warming soup in a Thai style. The main ingredient of soups are sweet potatoes, which taste like pumpkins. An interesting and tasty soup with addition of crisp kale with sesame seeds, which fits perfectly into the whole.
~Ingredients~
750 gr. sweet potatoes peeled and diced
1 large onion
600 ml. vegetable stock
1 stalk lemongrass
juice of half a lime
2 garlic clove
1 tablespoon of coconut oil
2 cm. ginger root, peeled and grated
600 ml. coconut milk
salt and pepper
~Fried kale with sesame seeds~
- 2 large leaves of kale
- 3 teaspoons sesame
- peanut oil for frying
- salt
Leaves kidnap smaller pieces depriving them of the hard parts. Wok pour oil on approx. 1/4 of the height and strong heat (cover with a lid) Add kale careful of strong oil splatter. Fry for approx. 30 seconds. Transfer to a paper towel to drain. Sprinkle with salt and sesame seeds.
In a saucepan heat the oil, coconut oil, add chopped onions, garlic and grated ginger. Stew approx. 5 min. Then add the sliced yams, crushed lemon grass and cook approx. 5 minutes. Pour broth. Cook for approx. 20 min. Remove the lemon grass. Soup mix to a smooth puree. Again heat, add coconut milk and lime juice. Season with salt and pepper. Serve soup with fried kale.
Bon Appetit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz