2016/03/02

Chlebek cukiniowy


Wytrawny chlebek z dodatkiem cukinii. Do chlebka świetnie pasuje puree z awokado lub kozi ser z krążkiem pomidora. Wypróbujcie, a na pewno przypadnie wam do gustu.



~Składniki~

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki oleju lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 duże jajka
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 starta cukinia
  1.  Piekarnik rozgrzać do 180C. Foremkę o wymiarach 9x23cm. Sylikonową lub metalową wyłożoną papierem do pieczenia.
  2.  W misce wymieszać mąkę migdałową, kokosową, proszek do pieczenia, sól.
  3.  Żółtka oddzielić od białek. 
  4. Płynny olej kokosowy, olej lniany, żółtka i ocet jabłkowy dokładnie wymieszać.
  5.  Suche składniki połączyć z mokrymi.
  6. Ubić białko na sztywno. Za pomocą szpatułki w kilku turach dodać do ciasta. Na koniec dodać startą cukinie i dobre wymieszać składniki. 
  7. Wyłożyć do foremki, wyrównać wierzch. Udekorować ciasto paskami cukini ( niekoniecznie ). Piec ok. 35-40 min. Wystudzić na kratce. Smacznego.




ENGLISH VERSION
Paleo bread with courgette

Seasoned bread with the addition of zucchini. Bread fits perfectly with avocado puree
or goat cheese with tomato disc. Try it and certainly it will fall to your taste.

~Ingredients~
  • 2 cups almond flour
  • 1/4 cup coconut flour
  • 1/4 cup linseed oil
  • 2 spoons of baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 4 large eggs
  • 1/4 cup of coconut oil
  • 2 tablespoons apple cider vinegar
  • 1 grated zucchini 

1. Preheat the oven to 180C. Prepare a mold with dimensions 9x23cm and put with silicon
or metal lined with baking paper. 
2. In a bowl, mix the flour, almond, coconut, baking powder, salt. 
3. yolks separat from proteins 
4. The liquid coconut oil, linseed oil, egg yolks and vinegar
mix thoroughly. 
5. The dry ingredients combine with wet. 
6. Beat protein to stiff then using a spatula add in several rounds
to cake. Finally add the grated courgettes and good mixing. 
7. Put the mold, level the surface. Garnish with strips of dough
zucchini (not necessarily). Bake approx. 35-40 min. Let it cool on a wire rack.
Bon Appetit.

4 komentarze:

  1. Mniam, bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki rodzaj ciastowego chlebka na wytrawnie, który mnie również smakuje. Dziękuje i pozdrawiam <3

      Usuń
  2. A jesli nie mam oleju lnianego, to czy moze byc oliwa z oliwek?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub olej kokosowy który będzie również pasował do tego typu wypieku :)) Serdecznie pozdrawiam!!

      Usuń