2016/03/25

Świąteczne mini babeczki


Ciężko jest zastąpić domowe ciasto drożdżowe. Smak własnoręcznie przygotowanego ciasta zawsze będzie kojarzyć mi się z dzieciństwem. Na święta warto pofatygować się i upiec coś bardziej czasochłonnego niż zazwyczaj. Nic nie zastąpi tego smaku i szczerego uśmiechu na twarzach naszych bliskich . Smaczne, pachnące i aromatyczne - tym razem nie mówię że szybkie w przygotowaniu lecz warte trudu i czasu jakie w nie włożymy.


Składniki na ok. 6 sztuk~
  • 250 gr mąki pszennej lub orkiszowej drobnej
  • 15 gr świeżych drożdży lub 7 gr. suchych instant
  • 40 ml ciepłego mleka
  • 30 gr cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 170 gr miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łaska wanilii
  • 25 gr rodzynek
  • 25 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej

Drożdże rozcieńczyć z mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić do spienienia na 15 min. Do miksera dodać przesianą mąkę, cukier, spienione drożdże, łaskę wanilii, sól i jajka. Miksować ok. 15 min. do gładkiej, sprężystej konsystencji. Następnie dodać masło nie wielkimi porcjami, ciagle miksując. Na koniec dodać rodzynki i skórkę kandyzowaną. Wszystko dobrze wymieszać. Przykryć ciasto i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 2 godz. Po 50 min. ciasto odgazować i odstawić do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto zagnieść, wyłożyć  do miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto powinno ocieplić się ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej. Ponownie zagnieść. Podzielić na 6 równych części. Foremki wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i odstawić w ciepłym miejscu do wyrastania na ok. 40 min do 1 godz. Piec w 180C ok. 20-25 min. Jeżeli będziemy piekli w dużej formie, czas pieczenia będzie dłuższy ok. 35-40 min. Wystudzić na kratce. Smacznego.




ENGLISH VERSION
Easter mini muffins

It's hard to replace home-made cake with the one from the shop. Homemade taste of the dough will always associate eith my childhood. For the Easter it's worth to bake something more time-consuming, and even labor-intensive than what we do every day. It always pays first with the taste and as a sincere thank you to our family. Tasty, fragrant and aromatic - this time I'm not saying that they are fast in preparation but surely worth the effort and the time which we put in preparation.

~Ingredients ~
  • 250 gr wheat flour or spelled fine
  • 15 gr fresh yeast or 7 gr. instant dry
  • 40 ml warm milk
  • 30 gr sugar cane
  • 3 eggs
  • 170 g butter, softened
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 vanilla pod
  • 25 gr raisin
  • 25 gr candied orange peel

Yeast dilute with milk and add 1 tablespoon of sugar. Allow to foaming for 15 minutes.
To a blender add the sieved flour, sugar, foamed yeast, grace vanilla, salt and eggs. Mix approx. 15 min. until a smooth, elastic consistency. Then add the butter in not large portions, still mixing. Finally add the raisins and candied peel. All mix well. Cover the dough and leave in a warm place for approx. 2 hours. After 50 min. degas the dough and set aside for re growing up. When dough knead, put into a bowl and cover with a food wrap. Refrigerate overnight. After removing the cake from the refrigerator it should warm up approx. 1 hour at a room temperature. Knead again. Divide into 6 equal parts. Moulds smear with grease, put the dough and set aside in a warm place to grow to approx. 40 min to 1 h. Bake at 180C approx. 20-25 min. Let them cool on a wire rack.
Bon Appetit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz