2016/03/24

Kulicz Świąteczny


Na świątecznym stole nie może obejść się bez babek. W moim domu rodzinnym piekło się babki drożdżowe z dużą ilością bakalii i wiejskimi jajkami, które nadawały wypiekom żółtego koloru. Długie, ręczne zagniatanie dawało niesamowity efekt końcowy dzięki któremu babka miała cudowny miąższ, była pachnąca i niezwykle smaczna.


~Składniki na 2 sztuki~
  • 500 gr mąki pszennej
  • 180 ml mleka temp. pokojowej
  • 25 gr świeżych drożdży lub 12 gr. suchych instant
  • 160 gr miękkiego masła
  • 3 jajka ( oddzielnie żółtka od białek )
  • 2 żółtka
  • 170 gr cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 200 gr bakalii ( rodzynki, koryntki, sułtanki, kandyzowana skórka
  • pomarańczowa, kandyzowane mango łun ananas) drobno pokrojone.
  • 100 ml rumu lub likieru cytrynowego
~Beza~
  • 2 białka
  • 80 gr cukru pudru
Sposób przygotowania ciast:
Bakalie z likierem uprzednio zamoczyć na noc. Drożdże zamieszać  z łyżką cukru, mlekiem i 250 gr. mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do spienienia. Pozostałą mąkę wymieszać z masłem. Żółtka z cukrem i esencją waniliową utrzeć do puszystości. Białka z solą ubić na sztywno. Do żółtek dodać spienione drożdże. Następnie dodać mąkę z masłem i dobrze zagnieść za pomocą miksera lub ręcznie ok. 10 min. Na koniec dodać ubite białka i ponownie zagnieść. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepiące dodać odrobinę mąki. Ciasto zagniatać do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od rąk. Dodać bakalie razem z likierem. Wymieszać. Przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce. Po 50 min. ciasto odgazować ( zagnieść ) i odstawić do ponownego wyrastania. Po tym czasie ciasto zagnieść, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na 6-8 godz. lub całą noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto odstawić w ciepłe miejsce. Zagnieść. Podzielić na dwie części i wyłożyć do podłużnych foremek o śr. 16-18 cm. lub wykroić z papieru cylindry i wyłożyć do zwykłych okrągłychtortownic. Odstawić do wyrastania na ok. 40 min. powinny podwoić
objętość. Piekarnik rozgrzać do 180C piec ok. 35-45 min.

Sposób przygotowania bezy:
Białka wyłożyć do czystej i suchej miski. Ubijać za pomocą miksera, w momencie kiedy białka zaczną podwajać swoją objętość dodać cieniutkim strumykiem cukier puder. Ubić do sztywności. Nasmarować za pomocą szpatułki lub łyżki wierzch kuliczy bezą. Wstawić do piekarnika i zapięć pod grillem ( powinien być włączony górny palnik) w tem. 200C ok. 5-7 min. Lub jeżeli posiadamy specjalny gazowy palnik do creme  brulee użyć do błyskawicznego podpieczenia bezy.
Smacznego.







ENGLISH VERSION

Christmas kulicz pundcake


My family's Easter table couldn't be complete without pundcakes. In my family we loved the yeast with plenty of groceries. These rural eggs gave the baking strong, yellow color. Manual crimp gave an amazing final result thanks whom the cake had a wonderful flesh fragrant and was very tasty.

~Ingredients for 2 pudcakes~
  • 500 gr of wheat flour
  • 180 ml of milk room temp.
  • 25 gr of fresh yeast or 12 gr. instant dry
  • 160 gr of butter, softened
  • 3 eggs (separate yolks and whites)
  • 2 egg yolks
  • 170 gr of sugar cane
  • 3/4 teaspoon salt
  • 2 teaspoons of vanilla extract
  • 200 gr of dried fruit (raisins, currants, sultanas, candied peel
  • orange, candied pineapple mango LUN) finely chopped.
  • 100 ml of rum or liqueur lemon

~Ingredients for  meringue~
  • 2 egg whites
  • 80 gr icing sugar
A method of preparing kulicz:
Delicacies with liqueur previously soak overnight. Yeast stir with a spoon of sugar, milk and 250 gr. flour. Set aside in warm place for approx. 15 min. to foaming.
The remaining flour mix with butter. Egg yolks with the sugar and vanilla essence whip until fluffy. Proteins with salt whip to stiff. Add the yolks foamed yeast. Then add the flour with the butter and knead well with a mixer or by hand approx. 10 min. At the end add the beaten protein and
knead again. If the dough is too sticky add a little flour. Knead the dough until mooth, silky consistency. The dough should easily come away from the hands. Add sweetmeats together with liqueur. Mix. Cover with towel and linen let stand for 2 hours. in a warm place. After 50 min. the dough has risen ( knead) and let stand for re-grow up. At this time, the dough knead, cover the bowl with plastic wrap and leave in the fridge for 6-8 hours. or all night. After removing from the refrigerator set aside the dough in a warm place. Knead. Divide into two parts and put into molds with longitudinal Wed. 16-18 cm. or carve out of paper cylinders and put to the usual round
springform. Set aside to grow for approx. 40 min. - it should double in  volume.
Preheat the oven to 180C oven approx. 35-45 min.

Method of prepararing meringues:
Proteins put into a clean, dry bowl. Beat using mixer the moment when the proteins begin to double its volume, add with a thin stream powdered sugar. Beat to stiffness. Lubricate using spatula or spoon on top of kulicz meringue. Put in the oven and fastener under the grill (should be on the top burner) in tem. 200C approx. 5-7 min. Or if you have a special gas burner for creme brulee use for rapid roasting.
Bon Appetit.

2 komentarze: