Kolejny szybki pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie z dodaniem owoców, które dają zastrzyk witamin oraz domowej granoli dzięki której będziemy mieli poczucie sytości.
~Składniki~
- 2 łyżki ziaren chia
- 200 ml wody kokosowej
- 300-400 gr mrożonych jagód leśnych
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka granoli
- 1-2 łyżki mleka kokosowego ( opcjonalnie )
- Na wierzch: owoce liczi, kiwi, maliny, truskawki
Jagody rozmrozić, dodać do blendera. Zmiksować, dodać wodę kokosową, syrop z agawy, esencje waniliową. Miksować do powstania jednolitej konsystencji. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej gładką i aksamitną konsystencje, możemy jagody dodatkowo przetrzeć przez sito. Następnie
dodać ziarna chia i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30-40 min. do stężenia. Przełożyć do miseczki, polać mlekiem kokosowym robiąc wzorki. Posypać granolą i dodać pokrojone owoce. Smacznego.
ENGLISH VERSION
Chia pudding made of forest berries and fruits with homemade granola.
Another quick idea for a delicious and healthy breakfast with the addition of fruits,
that give an injection of vitamins and homemade granola through which we'll start a day with a sense of satiety.
~Ingredients~
- 2 tablespoons chia seeds
- 200 ml coconut water
- 300-400 gr frozen forest berries
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 tablespoon agave syrup
- 1 tablespoon granola
- 1-2 tablespoons of coconut milk (optional)
- On top: lychees, kiwi, raspberries, strawberries
Thaw the berries, add to the blender. Mix, add the coconut water, agave syrup, vanilla essences. Mix to the creation of a single consistency. If you want to get more smooth and velvety consistencies, we can also wipe the berries through a sieve. Next add chia seeds and mix thoroughly. Refrigerate for approx. 30-40 min. for concentration. Put it into a bowl, pour coconut milk making patterns. Sprinkle with granola and add chopped fruit.
Bon Appetit.
Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń