2016/03/15

Ciasteczka kokosowe z żurawiną

Bezglutenowe ciasteczka o mocno kokosowym smaku z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny i bananowego puree, które nadaje ciastkom cudownej konsystencji. Szybko znikają ze stołu, a ich wykonanie zajmuję tylko chwilę!


~Składniki~
  • 110 gr miękkiego masła 
  • 100 gr mąki kokosowej
  • 3 łyżki syropu z daktyli
  • 60 gr wiórek kokosowych
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 gr suszonej żurawiny
1. Piekarnik rozgrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Masło utrzeć do puszystości. Dodać syrop z daktyli, jajka, esencje waniliową i puree z banana. Dokładnie zmiksować.
3. Suche składniki wymieszać : mąkę kokosową, wiórki kokosowe, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
4. Suche składniki dodać partiami do mokrych składników. Na koniec dodać żurawinę i wszystko wymieszać.
5. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać na blachę w niewielkich odstępach, lekko spłaszczając każde ciastko nadając im okrągłego kształtu.
6. Pieczemy ok. 10-12 min. do zrumienienia. Studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku ok. 5-7 dni. Smacznego.



ENGLISH VERSION
Coconut-cranberry cookies

Gluten-free cookies with strong coconut flavor with the addition of sweet and sour cranberry and banana puree, which gives the cake a soft consistency. They quickly tdisappear from the table, and you don't need much time to prepare them. I highly recommend.

~Ingredients~
  • 110 gr butter, softened
  • 100 gr coconut flour
  • 3 tablespoons syrup from dates
  • 60 gr grated coconut
  • 1 ripe banana
  • 2 eggs
  • 2 teaspoons cinnamon
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • pinch of salt
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 75 gr dried cranberries

1. Preheat the oven to 180C. Plate put with baking parchment paper.
2. Cream the butter until fluffy. Add date syrup, eggs, vanilla essence and mashed banana. Mix thoroughly.
3. Mix dry ingredients: flour, coconut, desiccated coconut, baking soda, baking powder, cinnamon, salt.
4. Add dry ingredients to the wet ingredients in batches. Finally add the cranberries and mix everything.
5. From dough form a walnut-sized balls. Put at the plate in small increments, slightly flattening each cookie, giving them a circular shape.
6. Bake for approx. 10-12 min. for browning. Cool it them a wire rack. Store in an airtight container approx. 5-7 days. Bon Appetit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz