2016/03/13

Placuszki dyniowe z mąki kasztanowej

Dynia to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw o wielu walorach odżywczych i cudownym smaku. Tym razem użyłam jej do śniadaniowych placuszków. Fantastyczne w smaku, lekkie i puszyste, z nutą cynamonu. Smak dyni w placuszkach nie jest dominujący. Dodanie mąki kasztanowej nadało im odpowiedniej konsystencji i orzechowego smaku. Zdrowe i bezglutenowe, warte każdego kęsa. Serdecznie polecam.


~Składniki na ok. 12-15 sztuk~

  • 2 szklanki startej dyni
  • 2 jajka ( osobno białka i żółtka )
  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki śmietanki kokosowej
  • olej kokosowy do smażenia 
  • Dodatkowo: świeże owoce i syrop klonowy
Dynie, żółtka, ocet jabłkowy, cukier kokosowy, śmietankę kokosową i esencje waniliową zmiksować do gładkiej konsystencji. 
Mąkę kasztanową wymieszać z sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać do mokrych składników. Białka ubić na sztywno. Dodać w kilku turach do ciasta i delikatnie wymieszać. 
Na rozgrzaną patelnie dodać olej kokosowy i smażyć okrągłe placuszki ( 1,5-2 łyżki )
z obu stron do złocistości. Podawać na ciepło  z owocami, polane syropem klonowym.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Pumpkin pancakes made of chestnut flour

Pumpkin is definitely one of my favorite vegetables, has high nutritional values ​​and wonderful taste. This time I used it for breakfast pancakes . They have fantastic cinnamon flavor and fluffy consistency. Adding chestnut flour gave them the right consistency and peanut flavour. Healthy and gluten-free, worth every bite. I highly recommend them.

Ingredients for 12-15 pieces
  • 2 cups of grated pumpkin
  • 2 eggs (albumen and yolk separately)
  • 1 cup of chestnut flour
  • 3 tablespoons of sugar coconut
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 1 level teaspoon baking soda
  • 1 tablespoon of apple cider vinegar
  • 2-3 tablespoons of coconut cream
  • coconut oil for frying
  • In addition: fresh fruit and maple syrup
Pumpkins, egg yolk, vinegar, sugar, coconut, coconut cream and vanilla essence mix to a smooth consistency.
Chestnut flour mix with baking soda and cinnamon. Add the wet ingredients. Beat the whites to stiff. Add in a few rounds of dough and gently mix.
On the hot frying pan add oil, coconut oil and fry the fritters round (1.5-2 tablespoons)
on both sides till the are golden. Serve warm with fruits, topped with maple syrup.
Bon Appetit.

2 komentarze: