2016/03/09

Pudding chia z jagód leśnych

Smaczny i szybki deser, który najlepiej przygotować wieczorem, aby na śniadanie bez pośpiechu móc cieszyć się jego smakiem. Bardzo łatwy w przygotowaniu, można urozmaicać na wiele sposobów według własnych upodobań. 


~Składniki~
  • 350-400 gr mrożonych jagód leśnych
  • 2 łyżki ziaren chia
  • 200 ml. wody kokosowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • Dodatkowo: kilka owoców liczi, kiwi, truskawki, maliny
Jagody rozmrozić, dodać wodę kokosową, esencje waniliową, syrop z agawy. Dokładnie zmiksować. Dla uzyskania bardziej gładkiej, aksamitnej konsystencji możemy masę przetrzeć przez sito. Dodać ziarna chia i za pomocą trzepaczki dobrze wymieszać składniki. Wstawić do lodówki na ok. 30-40 min. masa powinna mieć konsystencje budyniu. Przełożyć do miseczki. Udekorować ulubionymi owocami.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Chia pudding with forest berries

Tasty and quick in preparation dessert that is best prepared in the evening, and enjoyed without a hurry in the morning. Dessert is really hard to spoil. I highly recommend it.

~Ingredients~
  • 350-400 gr frozen forest berries
  • 2 tablespoons chia seeds
  • 200 ml coconut water
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 tablespoon agave syrup
  • In addition: a few fruit lychee, kiwi, strawberries, raspberries
Thaw the berries, add coconut water, essences of vanilla, agave syrup. Mix thoroughly. For a more smooth, velvety texture you can rub the mass through the sieve. Add chia seeds and using a whisk mix the ingredients well. Refrigerate for approx. 30-40 min. - the weight should have the consistency of pudding. Transfer to a bowl. Garnish with your favorite fruits.
Bon Appetit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz