2015/07/21

Galette z wiśniami i serem ricotta

Galette to  letnie ciasto o niezwykłym kształcie, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Nadzienie tego typu ciasta zawsze może być dowolne, wykorzystywać możemy ulubione sezonowe owoce i jagody. Jego wykonanie nie wymaga żadnych umiejętności, nie wymaga nawet foremki do zapiekania, co w niektórych sytuacjach bardzo ułatwia życie. Z tego typu ciastem możemy dowolnie eksperymentować, poczynając od typów mąk a kończąc na nadzieniu. Co do wyglądu, to oprócz tego że powinno być otwarte, jego kształt możemy dowolnie formować.


Składniki na ciasto:
  • 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 gr zimnego masła 
  • 4-6 łyżek śmietanki 18%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyzeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • Dodatkowo: 1 zółtko rozbełtane dla posmarowania boków ciasta.
Składniki na nadzienie:
  • 400 gr wiśni bez pestek
  • 200 gr sera ricotta
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyzeczka cukru pudru
Do miksera dodać mąkę, pokrojone w kostkę masło, sól, cynamon i cukier. Wszystko dokładnie zmiksować do otrzymania kruszonki. Następnie cienką strużką wlewać zimną śmietanke. Miksować do momentu, aż ciasto zacznie nabierać jednolitej konsystencji. Uformować w kulkę, zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodowki na ok. 30-40 min.
Schłodzone ciasto wylozyc na papier do pieczenia. Rozwałkować ciasto za pomocą walka oprószonego mąką na okrągły lub owalny kształt o grubości ok. 5 mm. Ciasto razem z papierem do pieczenia przełożyć na blache. Ricotte równomiernie rozsmarować na cieście, pomijając brzegi. Wyłożyć wiśnie, obsypać cukrem trzcinowym. Boki ciasta zagiąć do środka i posmarować rozbełtanymi żółtkiem. Piec w 180C ok.  35-45 min. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego



5 komentarzy:

  1. Twoje wygląda wspaniale :)
    Ogromnie pociąga mnie ta rustykalna forma :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że Ci się podoba!! Dziękuje i pozdrawiam :))

      Usuń
  2. Najlepsza tarta, piękna ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety nie miałam żadnych owoców, upiekłam z budyniem malinowym, mniam :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń