2015/07/24

Deser mix owocowy z granolą i gorzką czekoladą

Deser, który składa się z najlepszych letnich owoców. Owoce pięknie się prezentują w eleganckich pucharkach z dodatkiem granoli wymieszanej z gorzką czekoladą.


~Składniki na ok. 3 porcje~
  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • 3 dojrzałe morele
  • 3 miękkie kiwi
  • 250 gr mieszanki świeżych letnich jagód, truskawek, malin, borówek.
  • sok z połowy pomarańczy 
~Składniki na granole~
  • 150 gr granoli
  • 70 gr czarnej czekolady 70%
Obrać i wypestkować brzoskwinie i morele a następnie pokroić w plastry. Kiwi pokroić w nieduże krążki. Owoce wymieszać ze sobą, polać sokiem pomarańczowym. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. do schłodzenia.
Gorzką czekoladę roztopić i wymieszać z granolą.
Do pucharków wyłożyć owoce. Na wierzch każdej porcji nałożyć kulkę (można uformować łyżką do lodów) granoli czekoladowej. Schłodzić w lodowce ok. 15 min.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Fruit mix with granola and dark chocolate

Dessert, which consists of the best, fresh summer fruits. Fruits that are beautifully presented in an elegant cups with the addition of granola mixed with bitter chocolate.

~Ingredients for approx. 3 servings~
  • 3 ripe peaches
  • 3 ripe apricots
  • 3 soft kiwi
  • 250 gr mix of fresh summer berries, strawberries, raspberries, blueberries.
  • juice of half an orange
~Ingredients for granola~
  • 150 gr granola
  • 70 gr dark chocolate 70%

Peel the peaches and apricots and cut into slices. Kiwi cut into small rings. Mix fruits with each other, pour orange juice. Refrigerate for approx. 20 minutes. to cool.
Melt the dark chocolate and mix with granola.
Put fruits to the cups. On top each serving impose a ball (you can form a spoon for ice cream) of chocolate granola. Cool in the refrigerator approx. 15 min.
Bon Appetit.

1 komentarz: