Galette to letnie ciasto o niezwykłym kształcie, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Nadzienie tego typu ciasta zawsze może być dowolne, wykorzystywać możemy ulubione sezonowe owoce i jagody. Jego wykonanie nie wymaga żadnych umiejętności, nie wymaga nawet foremki do zapiekania, co w niektórych sytuacjach bardzo ułatwia życie. Z tego typu ciastem możemy dowolnie eksperymentować, poczynając od typów mąk a kończąc na nadzieniu. Co do wyglądu, to oprócz tego że powinno być otwarte, jego kształt możemy dowolnie formować.
Składniki na ciasto:
- 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 gr zimnego masła
- 4-6 łyżek śmietanki 18%
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyzeczka cynamonu
- szczypta soli
- Dodatkowo: 1 zółtko rozbełtane dla posmarowania boków ciasta.
Składniki na nadzienie:
- 400 gr wiśni bez pestek
- 200 gr sera ricotta
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyzeczka cukru pudru
Do miksera dodać mąkę, pokrojone w kostkę masło, sól, cynamon i cukier. Wszystko dokładnie zmiksować do otrzymania kruszonki. Następnie cienką strużką wlewać zimną śmietanke. Miksować do momentu, aż ciasto zacznie nabierać jednolitej konsystencji. Uformować w kulkę, zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodowki na ok. 30-40 min.
Schłodzone ciasto wylozyc na papier do pieczenia. Rozwałkować ciasto za pomocą walka oprószonego mąką na okrągły lub owalny kształt o grubości ok. 5 mm. Ciasto razem z papierem do pieczenia przełożyć na blache. Ricotte równomiernie rozsmarować na cieście, pomijając brzegi. Wyłożyć wiśnie, obsypać cukrem trzcinowym. Boki ciasta zagiąć do środka i posmarować rozbełtanymi żółtkiem. Piec w 180C ok. 35-45 min. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Twoje wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńOgromnie pociąga mnie ta rustykalna forma :)
Ciesze się że Ci się podoba!! Dziękuje i pozdrawiam :))
UsuńNajlepsza tarta, piękna ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje kochana :))
UsuńNiestety nie miałam żadnych owoców, upiekłam z budyniem malinowym, mniam :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń