2015/07/07

Muffinki pełnoziarniste z truskawkami

Lekkie, proste w zrobieniu muffinki. Dodanie truskawek sprawia że całość nie jest zbyt mdła. Idealne na śniadanie lub podwieczorek.


Składniki na ok. 6 sztuk
  • 75 gr. mąki pełnoziarnistej 
  • 75 gr. mąki pszennej razowej
  • 60 ml. oleju roślinnego 
  • 70 gr. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczkę esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • 100 ml. mleka roślinnego ( migdałowe, ryżowe, sojowe )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 gr. truskawek
Wymieszać mąki, proszek, sodę oczyszczoną, cukier, esencje waniliową. Dodać jajko i olej roślinny, połączyć składniki. Do mieszanki wlać mleko i ponownie wymieszać ciasto. Umyte i osuszone truskawki pokroić na drobne kawałki i wmieszać je do ciasta.
Wypełnić foremki lub papilotki ciastem ok. 3/4 wysokości. Wierzch mufinek posypać cukrem trzcinowym. Piec w 180C ok. 20-25 min. 
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Whole-grain muffins with strawberries

Light and simple in making muffins. Adding strawberries makes a whole not too bland. Perfect for breakfast or afternoon tea.

Ingredients for approx. 6 pieces.
  • 75 gr wholemeal flour
  • 75 gr whole wheat flour
  • 60 ml vegetable oil
  • 70 gr sugar cane
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 egg
  • 100 ml plant milk (almond, rice, soy)
  • 1 teaspoon baking powder
  • 0.5 tsp baking soda
  • 150 gr strawberries
Mix the flour, powder, baking soda, sugar and vanilla essence. Add egg and vegetable oil, combine the ingredients. Pour the milk into the mixture and mix the dough again. Washed and dried strawberries cut into small pieces and stir them into the dough.
Fill the cake molds or curlers approx. 3/4 height. The top of the muffins sprinkle with brown sugar. Bake at 180C approx. 20-25 min.
Bon Appetit.

3 komentarze:

  1. Jakie piękne muffinki, porwałabym jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dokładnie, na piknik będą jak znalazł!! Serdecznie pozdrawiam :))

      Usuń